Ciasto Zebra z Mąki Bambusowej Przepis Keto Fit Low Carb

Niskowęglowodanowa zebra? To tutaj! Wykorzystałam swój najlepszy przepis na ciasto z mąki bambusowej do stworzenia przepisu na pyszne ciasto zebra idealne zarówno dla osób na diecie ketogenicznej, ale nie tylko. Ciasto nie jest również jakoś mocno tłuste, więc mogą po nie sięgnąć również osoby dbające o linię nie będące na żadnej konkretnej diecie z grupy ketogennych. Uwaga! Proporcje nie są zaciągnięte z chałki – są zmienopne ze względu na dodatek czekolady – trzeba było zachować konsystencję i makro. Dokładni przepis niżej.

 

Składniki:

  • 100 g serka mascarpone
  • 30 g masła
  • 60 g erytrytolu (może być mniej lub więcej – spróbuj w trakcie)
  • 30 g błonnika bambusowego
  • 20 g budyniu waniliowego bez cukru
  • 5 dużych jaj / 6 mniejszych
  • niecała łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g czekolady – dałam ciemną bez cukru z nutą pomarańczy – znajdziesz ją u mnie na blogu w produktach

 

Przygotowanie:

  1. Przełóż do małego garnka mascarpone i masło. Delikatnie podgrzewając i mieszając nieustannie rozpuść i połącz w jednolitą masę. Odstaw (nie dajemy gorącego płynu do ciasta – musi chwilę przestygnąć – w tym czasie ubijesz porządnie białka).
  2. Ubij białka mocno na sztywną pianę z erytrytolem.
  3. Dodaj żółtka, sypkie składniki, zamieszaj.
  4. Na koniec powoli dolewaj maślano serową masę. Połącz na niskich obrotach. Dodaj proszek do pieczenia.
  5. Podziel ciasto na dwie nierówne części. Do mniejszej dodaj czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej – powoli mieszając – oczywiście nie może być gorąca.
  6. Przelewaj do formy wyłożonej papierem do pieczenia po łyżce na przemian – najpierw jasne potem ciemne. Wielkość mojej formy: 15×21 cm.
  7. Piecz ok. 30 minut w 150 stopniach z teromoobiegiem. UWAGA! Czas pieczenia zależy od wysokości ciasta i wielkości blachy.

 

Makroskładniki i kaloryczność pojawią się wkrótce.

 

 

15 Comments on “Ciasto Zebra z Mąki Bambusowej Przepis Keto Fit Low Carb

  1. Ciasto obłęd… może nie do końca wyszła mi zebra gdyż się trochę śpieszyłam i wlewałam ciasto do balszki 2 razem no i była za duża blacha więc wyszedł cienki placek 🙂 Ale dzieciaki tak się nim zajadały, że ja zjadłam może ze 3 małe kawałeczki. Naprawdę polecam

  2. Ta zebra to idealny pomysł na spód do ekstrawaganckiego ciasta, mającego masę i galaretkę wylaną na warstwę owoców 🙂

  3. Dziś zrobiłam,oczywiście się pospieszylam i wzielam za duża blaszkę i wyszedł jak placek ale w smaku nie ma dużej różnicy od takiego przepisu od mamy.. tylko w lepszej wersji.Polecam👍

  4. Ciacho wyszło rewelacyjne 😋
    Na górze dałam jeszcze polewę czekoladową, jest mokre w środku, przepyszne

  5. Zebra jest poprostu boska,zresztą jak wszystkie Twoje ciasta.Jest tak pyszna,że ciężko skończyć na jednym kawałku

  6. Jedno z najlepszych ciast, które robię od czasu do czasu…nie jest suche i smakuje nawet moim synkom… polecam

  7. Zrobiłam pyszne, jak tradycyjne , właśnie jak chce zrobić jakieś ciasto to wpadam na tego bloga i wszystko mi zawsze wychodzi , dziękuję 🌻

  8. Pycha! Zamiast czekolady do środka dałam kakao. Polałam rozpuszczona czekolada bez cukru z odrobiną śmietanki. Zrobiłam w formie babeczek- wyszło 18 szt. Ciasto puch- genialne!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *