Puszyste, ale wilgotne. Coś dla tych co narzekali na przepisy na ciasta z cukinii z mascarpone i białkiem serwatkowym. Na bazie ostatnich przepisów z mąka kokosową. Lekkie i smaczne, z maksymalnie uproszczonym składem. Potrzebujesz tylko cukinię, jaja słodzik, skrobię i mąkę kokosową…
Wrzucam wpisy o keto i dziele się wszystkim, co uważam za słuszne – głównie autorskimi przepisami. Robię to zupełnie za darmo. Natomiast jeśli chcesz wesprzeć możesz postawić mi „kawę” tutaj www.buycoffee.to/przeketonowa dzięki 🙂 Jeśli chcesz śledzić moje życie na i widzieć więcej, być na bieżąco – zaobserwuj mnie w mediach społecznościowych. Jestem na Facebooku i na Instagramie.
Składniki:
- 250 g musu z cukinii
- 40 g mąki kokosowej
- 50 g erytrytolu w pudrze
- 60 g budyniu waniliwoego bez cukru – proszek
- 4 duze jaja / 5 malych
Przygotowanie:
- Cukinię obierz, pozbaw gniazd nasiennych oraz „waty” i zetrzyj na tarce. Następnie zblenduj na mus. Tego musu odmierz 250 g.
- Podgrzej mus z cukinii i wsyp mąke kokosową. Zamieszaj i odstaw.
- Ubij białka z erytrytolem, odstaw.
- Przestudzoną cukinię z mąką wymieszaj z żółtkami i budyniem.
- Połącz obie masy mieszając łyżką.
- Przelej do formy wyłożonej papierem. U mnie forma ceramiczna 15×20 cm – może byc ciut mniejsza, ciasto ledwo weszło.
- Piecz oikoło 35 minut w 160 stopniach z termoobiegiem.
- Poczekaj z otwieraniem – zrób to parę minut po wyłączeniu piekarnika – następnie lekko uchyl i daj mu chwilę, by nie opadło za mocno.