Ciasto Snikers bez Cukru Keto Low Carb Przepis na Brownie bez Żółtek z Kremem Karmelowym

Mocno kakaowe ciastko przykryte lekko ciągnącym kremem na wzór Snickersa to prawdziwa eksplozja smaków. Jest idealne dla osób, które nie mogą jeść żółtek jaj – nie użyłam ich do ciasta. Myślę, że będzie się doskonale komponować z jagodami lub czarną porzeczką już niedługo. Może być również tortem urodzinowym!

 

Składniki na ciastko:

  • 4 duże białka/ 5 małych
  • 3 łyżki erytrytolu
  • 3 łyżki kakao
  • 4 łyżki mąki bambusowej

Przygotowanie:

1. Ubij białka ze słodzidłem na sztywną pianę. Żółtek nie używamy. Dodałam następnego dnia do jajecznicy.
2. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.
3. Wyłóż do formy z papierem do pieczenia i piecz 12 minut w 150 stopniach z termoobiegiem.
Moja foremka: ceramiczna 15×21 cm

Krem:

  • 150 g mascarpone
  • 150 g mleczka kokosowego
  • 80 g masła orzechowego
  • Syrop karmelowy bez cukru ze stewią do osłodzenia
  • 2 łyżeczki gumy guar (dodaj najpierw jedna i sprawdź konsystencję – czasami mleczko kokosowe ma już gumę guar lub jest wystarczająco gęste. Konsystencja lekko ciągnąca kremu – zblendowalam wszystko razem)
Opcjonalnie kilka ziarenek soli morskiej
Możesz dodać orzeszki jeśli chcesz. U mnie bez.
Krem układamy bezpośrednio na przestudzone ciasto.
Na górze figle z czekolady ciemnej.
   

9 Comments on “Ciasto Snikers bez Cukru Keto Low Carb Przepis na Brownie bez Żółtek z Kremem Karmelowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *