Mocno kakaowe ciastko przykryte lekko ciągnącym kremem na wzór Snickersa to prawdziwa eksplozja smaków. Jest idealne dla osób, które nie mogą jeść żółtek jaj – nie użyłam ich do ciasta. Myślę, że będzie się doskonale komponować z jagodami lub czarną porzeczką już niedługo. Może być również tortem urodzinowym!
Składniki na ciastko:
- 4 duże białka/ 5 małych
- 3 łyżki erytrytolu
- 3 łyżki kakao
- 4 łyżki mąki bambusowej
Przygotowanie:
1. Ubij białka ze słodzidłem na sztywną pianę. Żółtek nie używamy. Dodałam następnego dnia do jajecznicy.
2. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.
3. Wyłóż do formy z papierem do pieczenia i piecz 12 minut w 150 stopniach z termoobiegiem.
Moja foremka: ceramiczna 15×21 cm
Krem:
- 150 g mascarpone
- 150 g mleczka kokosowego
- 80 g masła orzechowego
- Syrop karmelowy bez cukru ze stewią do osłodzenia
- 2 łyżeczki gumy guar (dodaj najpierw jedna i sprawdź konsystencję – czasami mleczko kokosowe ma już gumę guar lub jest wystarczająco gęste. Konsystencja lekko ciągnąca kremu – zblendowalam wszystko razem)
Opcjonalnie kilka ziarenek soli morskiej
Możesz dodać orzeszki jeśli chcesz. U mnie bez.
Krem układamy bezpośrednio na przestudzone ciasto.
Na górze figle z czekolady ciemnej.
Jutro muszę zrobić 😃 😋
Wygląda wspaniale 😋
Wygląda wspaniale 😋
Właśnie robię 😂😂
Ooo a skąd taki karmel ze stewią? Polecasz jakiś konkretny?
Czy zamiast mąki bambusowej można dodać błonnik bambusowy?
To inna nazwa tego składnika 🙂 Mąka bambusowa = błonnik bambusowy 🙂
no cudo!! <3
to jet sztooos !!!polecam pychota