Ciasto Marchewkowe Fit Bez Cukru Przepis z Mascarpone z Mąki Bambusowej Keto Low Carb

Przepis na miękkie, wilgotne, ale zwarte ciasto marchewkowe. Baza dla częstych gości mojego bloga nie będzie zaskoczeniem. To podobne składniki do większości moich ciast. Bardzo proste w wykonaniu, lekkie i przyjemne w smaku. Ciasta bez cukru na jesień idealne nie tylko dla tych na keto.

 

Składniki:

  • 120 g mascarpone
  • 60 g masła
  • dwie średnie marchewki
  • 60 g erytrytolu
  • 30 g mąki bambusowej
  • 20 g budyniu waniliowego bez cukru (proszek)
  • dwie łyżki masła orzechowego
  •  dwie łyżki cynamonu, łyżka kardamonu (można pominąć)
  • można też dodać dwie łyżki kakao
  • 4 jaja

Przygotowanie:

  1. Podgrzewając delikatnie i mieszając rozpuść mascarpone. Jeśli już osiągnie płynną postać wyłącz kuchenkę i dodaj masło i wymieszaj. Dodaj startą marchewkę i odstaw do przestudzenia. Możesz tu od razu dodać masło orzechowe i wymieszać /zblendować na krem.
  2. Ubij białka ze słodzidłem, dodaj żółtka, przestudzony krem oraz sypkie składniki.
  3. Piecz około 20-25 minut – ma być lekko rumiane w 145 stopniach z termoobiegiem.

Polewa u mnie to:

  • 200 jogurtu
  • 40 g masła
  • 40 g masła orzechowego
  • sos klonowy bez cukru
  • cynamon
  • łyżka  żelatyny

Jogurt podgrzej tak by dało się rozpuścić żelatynę. Dodaj masło i krem orzechowy i coś do osłodzenia/aromat i zblenduj na gładki krem. Odstaw do lodówki na około 10 minut i jak lekko stężeje polej ciasto. Ja ścięłam „skórkę ciasta przed polaniem.

 

Możesz wymienić mąkę bambusową na mąkę migdałową (60 g powinno być ok).

W polewie można wymienić jogurt na mascarpone.

 

7 Comments on “Ciasto Marchewkowe Fit Bez Cukru Przepis z Mascarpone z Mąki Bambusowej Keto Low Carb

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *