Ciasto Marchewkowe Fit Bez Cukru Bezglutenowe Keto Przepis Low Carb Mąka Kokosowa

Minimum kalorii, maksium rozkoszy! Marchewkowe z bazy pod ostatni przebiszkopt Przeketonowej z mąki kokosowej! Puszyste i delikatne, lekkie i niskokaloryczne ciasto idealne na fit torcik!

 

 

 

Wrzucam wpisy o keto i dziele się wszystkim, co uważam za słuszne – głównie autorskimi przepisami.  Robię to zupełnie za darmo. Natomiast jeśli chcesz wesprzeć możesz postawić mi „kawę” tutaj www.buycoffee.to/przeketonowa dzięki 🙂 Jeśli chcesz śledzić moje życie na i widzieć więcej, być na bieżąco – zaobserwuj mnie w mediach społecznościowych. Jestem na Facebooku i na Instagramie.

 

Składniki:

  • 50 g mąki kokosowej
  • 60 g marchewki (waga po obraniu i starciu na drobnych oczkach)
  • 60 g budyniu karmelowego bez dodatku cukru (może być wanilia lub kakaowy też)
  • ok. 150 ml wody ciepłej
  • 30 g przyprawy korzennej – u mnie ta moja ulubiona „do kawy”
  • 40 ml oleju MCT
  • 50 g erytrytolu – użyłam w pudrze
  • 4 duże jaja  / 5 mniejszych

Przygotowanie:

  1. Wsyp mąkę do szklanki, zalej ciepłą wodą, zamieszaj. Dodaj startą na drobnych oczkach marchewkę i odstaw do przestudzenia.
  2. Połącz masę z pkt. 1 z żółtkami jaj, olejem, przyprawą korzenną oraz budyniem w proszku. W razie konieczności dolej oleju – nie może być zbyt gęste. Powinno być kremowe, ale też nie lejące.
  3. Ubij białka z erytrytolem na sztywną pianę.
  4. Połącz obie masy mieszając łyżką.
  5. Przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piecz około 40-45 minut w 160 stopniach z termoobiegiem.
  7. Przed wyjęciem zostaw na moment w wyłączonym piekarniku, następnie uchyl lekko drzwiczki. Niech nie opadnie za mocno 🙂

Krem na zdjęciu to po prostu mały kubeczek gęstej śmietany 36% z kropelkami Nicks karmelowymi z ketosklepu 🙂 Foremka tradycyjnie ostatnio: ceramiczna 15:20 cm

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *