Minimum kalorii, maksium rozkoszy! Marchewkowe z bazy pod ostatni przebiszkopt Przeketonowej z mąki kokosowej! Puszyste i delikatne, lekkie i niskokaloryczne ciasto idealne na fit torcik!
Wrzucam wpisy o keto i dziele się wszystkim, co uważam za słuszne – głównie autorskimi przepisami. Robię to zupełnie za darmo. Natomiast jeśli chcesz wesprzeć możesz postawić mi „kawę” tutaj www.buycoffee.to/przeketonowa dzięki 🙂 Jeśli chcesz śledzić moje życie na i widzieć więcej, być na bieżąco – zaobserwuj mnie w mediach społecznościowych. Jestem na Facebooku i na Instagramie.
Składniki:
- 50 g mąki kokosowej
- 60 g marchewki (waga po obraniu i starciu na drobnych oczkach)
- 60 g budyniu karmelowego bez dodatku cukru (może być wanilia lub kakaowy też)
- ok. 150 ml wody ciepłej
- 30 g przyprawy korzennej – u mnie ta moja ulubiona „do kawy”
- 40 ml oleju MCT
- 50 g erytrytolu – użyłam w pudrze
- 4 duże jaja / 5 mniejszych
Przygotowanie:
- Wsyp mąkę do szklanki, zalej ciepłą wodą, zamieszaj. Dodaj startą na drobnych oczkach marchewkę i odstaw do przestudzenia.
- Połącz masę z pkt. 1 z żółtkami jaj, olejem, przyprawą korzenną oraz budyniem w proszku. W razie konieczności dolej oleju – nie może być zbyt gęste. Powinno być kremowe, ale też nie lejące.
- Ubij białka z erytrytolem na sztywną pianę.
- Połącz obie masy mieszając łyżką.
- Przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz około 40-45 minut w 160 stopniach z termoobiegiem.
- Przed wyjęciem zostaw na moment w wyłączonym piekarniku, następnie uchyl lekko drzwiczki. Niech nie opadnie za mocno 🙂
Krem na zdjęciu to po prostu mały kubeczek gęstej śmietany 36% z kropelkami Nicks karmelowymi z ketosklepu 🙂 Foremka tradycyjnie ostatnio: ceramiczna 15:20 cm