Ciasto Korzenne z Biszkopt Słodzony Jabłkiem Fit Low Carb Bezglutenowe Jesienne Bez Słodzików Bez Laktozy

No dobra, prawie bex słodzików, bo dżem do przełożenia był ze stewią – nie miałam nic bez słodzenia – ale można użyć musu z owoców! Biszkopt na bazie tego, który już opracowałam z mąki kokosowej, ale tutaj opcja z musem z jabłek w środku. Dają sporo słodyczy – ale musi być bardzo słodka odmiana – u mnie lobo. Gdyby nie mascarpone i ten dżem to wolałabym nieco doszłodzić – chociaż ok. 20-30 g erytrytolu. Jednak da się to pominąć – jest i tak smaczne.

Smakowało? Możesz postawić mi wirtualną kawkę! Nawet najmniejsza to 6 jaja do ciasta 🙂 www.buycoffee.to/przeketonowa dzięki 🙂 Jeśli chcesz śledzić moje życie na i widzieć więcej, być na bieżąco – zaobserwuj mnie w mediach społecznościowych. Jestem na Facebooku i na Instagramie.

 

Składniki:

  • 40 g mąki kokosowej
  • 40 g oleju kokosowego
  • 60 g budyniu waniliowego bez dodatku cukru
  • ok. 100 ml ciepłej wody
  • 220 g musu z jabłek
  • 5 dużych jaj
  • opcjonalnie kawałki jabłka jeszcze do środka- zrobią robotę na pewno
  • 3 łyżki przyprawy korzennej
  • pół łyzeczki pdp

Przygotowanie:

  1. Mąkę kokosową zalej wodą i wymieszaj, dodaj olej, mieszaj do rozpuszczenia. Dodaj do tego mus z jabłek, przyprawę korzenną, żółtka (byle nie do ciepłego żółtka) i odstaw.
  2. Ubij białka na sztywną pianę – jeśli dodajesz erytrytol to daj do białek. Wsyp budyń do białek, zmiksuj.
  3. Połącz obie masy mieszając po prostu łyżką. Dodaj proszek do pieczenia.
  4. Przelej do formy wyłożonej papierem i opcjonalnie wrzuć / ułóż kawałki jabłka.
  5. Piecz około 40 minut w 160 stopniach z termoobiegiem.
  6. Przed wyjęciem zostaw w wyłączonym piekarniku na kilka minut, następnie uchyl lekko drzwiczki. Niech nie opadnie za mocno 🙂

do przełożenia użyłam dżemu i mascarpone

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *