No dobra, prawie bex słodzików, bo dżem do przełożenia był ze stewią – nie miałam nic bez słodzenia – ale można użyć musu z owoców! Biszkopt na bazie tego, który już opracowałam z mąki kokosowej, ale tutaj opcja z musem z jabłek w środku. Dają sporo słodyczy – ale musi być bardzo słodka odmiana – u mnie lobo. Gdyby nie mascarpone i ten dżem to wolałabym nieco doszłodzić – chociaż ok. 20-30 g erytrytolu. Jednak da się to pominąć – jest i tak smaczne.

Smakowało? Możesz postawić mi wirtualną kawkę! Nawet najmniejsza to 6 jaja do ciasta 🙂 www.buycoffee.to/przeketonowa dzięki 🙂 Jeśli chcesz śledzić moje życie na i widzieć więcej, być na bieżąco – zaobserwuj mnie w mediach społecznościowych. Jestem na Facebooku i na Instagramie.
Składniki:
- 40 g mąki kokosowej
- 40 g oleju kokosowego
- 60 g budyniu waniliowego bez dodatku cukru
- ok. 100 ml ciepłej wody
- 220 g musu z jabłek
- 5 dużych jaj
- opcjonalnie kawałki jabłka jeszcze do środka- zrobią robotę na pewno
- 3 łyżki przyprawy korzennej
- pół łyzeczki pdp
Przygotowanie:
- Mąkę kokosową zalej wodą i wymieszaj, dodaj olej, mieszaj do rozpuszczenia. Dodaj do tego mus z jabłek, przyprawę korzenną, żółtka (byle nie do ciepłego żółtka) i odstaw.
- Ubij białka na sztywną pianę – jeśli dodajesz erytrytol to daj do białek. Wsyp budyń do białek, zmiksuj.
- Połącz obie masy mieszając po prostu łyżką. Dodaj proszek do pieczenia.
- Przelej do formy wyłożonej papierem i opcjonalnie wrzuć / ułóż kawałki jabłka.
- Piecz około 40 minut w 160 stopniach z termoobiegiem.
- Przed wyjęciem zostaw w wyłączonym piekarniku na kilka minut, następnie uchyl lekko drzwiczki. Niech nie opadnie za mocno 🙂
do przełożenia użyłam dżemu i mascarpone
