Ciasto z ebooka z ciastami, które jakoś ostatnio cieszy się powodzeniem także w maju i czerwcu…a tak na pozór jesienne klimaty. Pyszne, aromatyczne i lekkie ciacho doskonałe na każdą okazję. Przepis na ciasto keto z mąki kokosowej może smakować smacznie! Pasuje z polewą z owoców takich jak jagody czy polane czekoladą po prostu!
Składniki:
- 4 jaja
- 120 g mascarpone
- 60 g erytrytolu lub więcej jeśli lubisz słodko
- 50 g czekolady (najlepiej ciemniej)
- 40 g mąki kokosowej
- 3 łyżki cynamonu
Przygotowanie:
1. Rozpuść na małym ogniu mascarpone i w nim też czekoladę – wymieszaj i odstaw.
2. Ubij białka i połącz z żółtkami, mąka kokosową i masą czekoladową.
3. Odbierz dwa jabłka i wrzuć do masy pokrojone na mniejsze lub większe kawałki, zamieszaj. Dodaj dwie garści orzechów (opcjonalnie – z samym jałbkiem też smaczne) pekan. Mogą być też inne orzechy np. włoskie.
4. Przełóż do formy wyłożonej papierem i piecz ok. 35 minut w 150 stopniach z termoobiegiem.
Forma: 15×20 cm
Możesz polać czekoladą, posmarować dżemem…albo jedno i drugie! Świetnie komponuje się z polewą z masła orzechowego i musem z jagód – już niedługo będzie można je tu właśnie wykorzystać!
Kcal w 100 g ok. 183 T: 13,3 B: 6 Wn: 4,3
Zrobiłam! 🍪
Jest prze-pyszne! Petarda lub
🪀🪀🪀
Czekam, aż mąż wróci z pracy i spróbuje… polubił ciasta w moim wykonaniu
Z PRZEPISÓW OD ↪️PRZEKETONOWA↩️
Dziękuję ❗️
Wszystkie Twoje przepisy są super! A ten z orzeszkami… mega!
Mega połączenie, uwielbiam jabłka! I przypomina to standardowe, smak dzieciństwa ❤️❤️❤️
Robiłam Twoją wiewiórkę już wtedy, kiedy była tylko na Instagramie i jak dla mnie to najlepsze ciasto jesienne, odpowiednio przyprawione, wilgotne, absolutnie wspaniałe 🙂
Bardzo szybkie i przepyszne ciasto! Bez udziwniania 😀