Lekkie i puszyste ciasto – delikatne w smaku – w połączeniu z owocami – idealne jako słodki dodatek na redukcji czy adaptacji. Niskowęglowodanowe ciacho, które zrobi każdy!
Składniki:
- 4 duże wiejskie jaja / 5 mniejszych
- 400 g jogurtu gęstego
- 50 g mąki bambusowej
- 40 g budyniu waniliowego bez cukru
- 40 g erytrytolu (mniej/więcej do smaku wedle uznania)
- skórka z całej cytryny
- mus z ulubionych owoców na górę (świeże/ dżem)
- zupełnie opcjonalnie pół łyżeczki proszku do pieczenia – ja dałam, ale chyba można pominąć
Przygotowanie:
- Ubij białka z erytrytolem.
- W oddzielnej misce zmiksuj jogurt z żółtkami, dodaj budyń w proszku. Możesz też od razu dodać błonnik bambusowy (lub dodać do całości – sugeruję drugą opcję – jest bezpieczniej).
- Połącz biały puch z żółtym krem łyżką lub na niskich obrotach.
- Piecz w 140 stopniach w termoobiegu przez 15 minut. Zmniejsz do 100 stopni i piecz jeszcze około 15-20 minut. Ma być lekko rumiane i zwarte – możesz sprawdzić w trakcie – nie powinno opaść.
- Po przestudzeniu wylej mus z ulubionych owoców – u mnie mango kokos – mus ze słoika – uwielbiam go.
Wygląda mi to na kolejny hit! 🥰
Napewno jest pyszne ♥️ baza już wypróbowana i jest sztos 😁💪
Propozycja na weekend 🤩
A ja poleję musem z pigwy z zeszłego roku 😉
Kolejna propozycja na wekend👌👌. Wygląda smakowicie a z tym musikiem będzie 😋😋😋💪🥰🥰
No nie wiem jak Cię nie kochać za takie przepisy !?
Bardzo pyszne – wersja muffiny, z kroplą musu wewnątrz (albo czekoladą).
Dziś zrobione i zapewne dziś będzie zjedzone 🙈 Cytując męża mego: ale to dobre, takie fajne i mięciutkie 😂
Dodałam od siebie do środka owoce i wyszło pyszne 🥰