Ciasto Bezglutenowe ze Śliwkami Odwracane Biszkopt z Mąki Kokosowej bez Laktozy Bez Cukru Fit Słodzone Erytrytolem i Inuliną z Cykorii

Ciasto bezgzlutenowe ze śliwkami odwracane – tym razem z mąką kokosową w roli głównej. Do tego jest również bez laktozy, więc w porównaniu do przpiesu, który już jest na blogu na takie ciasto ze śliwkami z mąki bambusowej ma nie tylko mniej kalorii, ale również jest bez mleka. O wiele lżejsze i delikatniejsze. Jeśli nie jesteś na keto i wolisz nieco odchudzone ciasta – to polecam wybrać tą wersję 🙂

Smakowało? Możesz postawić mi wirtualną kawkę! Nawet najmniejsza to 6 jaja do ciasta 🙂 www.buycoffee.to/przeketonowa dzięki 🙂 Jeśli chcesz śledzić moje życie na i widzieć więcej, być na bieżąco – zaobserwuj mnie w mediach społecznościowych. Jestem na Facebooku i na Instagramie.

 

Składniki:

  • 40 g mąki kokosowej
  • ok. 120 ml ciepłej wody
  • 30 g oleju kokosowego bezzapachowego
  • 5 dużych jaj
  • 50 g budyniu waniliowego bez dodatku cukru
  • 30 g erytrytolu – użyłam miksu ze stewią
  • 40 g inuliny z cykorii

Przygotowanie:

  1. Mąkę kokosową zalej ciepłą wodą, dodaj olej i wymieszaj. Odstaw do przestudzenia.
  2. Ubij białka z erytrytolem na sztywną pianę. Dodaj busyń w proszku, zmiksuj i odstaw.
  3. Do przestudzonej masy z pkt. 1 dodaj żółtka, inulinę i wymieszaj dokładnie.
  4. Połącz obie masy mieszając po prostu łyżką.
  5. Wyłóż foremkę papierem i ułóż sliwki na na dnie. Zalej ciastem i piecz około 40 minut do rumianej skórki w 150 stopniach z teromoobiegiem. Moja foremka 15×20 cm. Jeśli masz duże śliwki może być większa.
  6.  Po wyłączeniu piekarnika poczekaj aż przestygnie. Po wyciągnięciu ciasta należy je przewrócić na drugą stronę, by śliwki były na górze 🙂

Wcześniejszy przepis:

Ciasto ze Śliwkami Odwracane z Mąki Bambusowej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *