Moje ulubione letnie ciasto w nieco zmienionej formie. Nowa odsłona kultowej już chałki Przeketonowej. Miękkie i lekkie ciasto z owocami idealne na letnie wypady, pikniki czy na wynos na przykład na górski szlak. Pożywne, odżywcze, a zarazem lekkie i przyjemne. Każdy kto spróbował zakochał się w tym cieście. Nieco zmieniona wersja – na wypasie! Przepis na dużą blachę.
Ciacho idealne zarówno na keto adaptację jak i na redukcję – ze względu na praktycznie brak węglowodanów. Szczególnie owoce o tej porze roku – jagodowe – truskawki, borówki, jagody, maliny – po prostu najbardziej keto owoce! Makro jest wyliczone i podane niżej. Przy adaptacji polecam po prostu pominąć dodatek białej czekolady – mieści się w makro adaptacyjnym, ale jest mleko w proszku, które na początku jest zbędnym dodatkiem. Pamiętaj, że z biegiem czasu możesz więcej i też innych węglowodanów – ja już jestem długo na keto.
Składniki:
- 200 g mascarpone
- 50 g masła
- 60 g erytrytolu (może być mniej lub więcej – spróbuj w trakcie)
- 60 g błonnika bambusowego
- 40 g budyniu waniliowego bez cukru
- 8 dużych jaj
- niecała łyżeczka proszku do pieczenia
- owoce lub dżem – u mnie około 120 g truskawek i nieco mniej borówek
Zamiast mąki bambusowej możesz dać 80-100 g mąki migdałowej. Smaczniejsza i bardziej chałkowata jednak z błonnikiem bambusowym. Polecam zakupić. Przyda się w moich najlepszych przepisach.
Przygotowanie:
- Przełóż do małego garnuszka mascarpone i masło. Delikatnie podgrzewając i mieszając jednocześnie rozpuść i połącz w jednolitą masę. Odstaw (nie dajemy gorącego płynu do ciasta – musi chwilę przestygnąć – w tym czasie ubijesz białka).
- Ubij białka na sztywną pianę z erytrytolem.
- Dodaj żółtka, sypkie składniki, zamieszaj.
- Na koniec powoli dolewaj maślano serową masę. Połącz na niskich obrotach. Dodaj proszek do pieczenia.
- Przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. U mnie 22×33 cm.
- Ułóż delikatnie owoce lub dżem.
- Piecz ok. 15-20 minut w 150 stopniach z teromoobiegiem. Ma być rumiane. UWAGA! Czas pieczenia uzależniony jest od wysokości ciasta i wielkości blachy – u mnie ciasto było niskie, a blacha duża – wymiary zresztą kilka linijek wyżej.
- Teraz kruszonka – możesz pominąć oczywiście: jest to 50 g masła – rozpuszczonego połączonego z 40 g białej czekolady bez cukru oraz około 100 g mąki migdałowej. Możesz pominąć czekoladę.
- Mieszankę z mąką migdałową ułóż miejscami (na dole jest pokazane przygotowanie krok po kroku). Piecz 10 minut w tej samej temperaturze.
- Na samej górze jest miks garści truskawek z 50 g mascarpone zblendowanych na mus.
- Również opcjonalnie dwie kostki startej białej czekolady po przestudzeniu.
Owoce mogą zejść na spód, ale to zupełnie nie przeszkadza. Jest to delikatnie zmieniona wersja przepisu, który już kiedyś wrzucałam zarówno jako chałkę jak i jako keto jabłecznik.
Ta baza jest doskonała, uniwersalna – nadaje się świetnie pod biszkopt na keto tort czy każde inne ciasto.
Makro bez owoców i kruszonki:
Kcal całego ciasta ok 2027 (nieco ponad 800 g)
w 100 g ok. 246
T: 21,7 B: 8,7 Wn: 0,6
Makro z owocami i kruszonką:
Kcal całego ciasta ok 3053 (nieco ponad 1200 g)
w 100 g ok. 253
T: 22,4 B: 6,9 Wn: 3,2
Sprawdź podobne przepisy:
To ciasto to bomba,zwlaszcza dla tych co kochaja chalki i drozdzowki😋
Wow. Teraz w truskawkowym sezonie, przepis koniecznie do przetestowania!
Ciasto przepyszne, wszyscy zadowoleni nawet ci „ nie keto”. Łatwy przepis i zawsze wychodzi ❤️
Bardzo polecam ten przepis! Ciasto smakuje jak typowe ciasto drożdżowe z owocami ze sklepu, a nawet lepiej! Ja zrobiłam bez kruszonki. Zabrakło mi maki migdałowej, z kruszonką byłby prawdziwy kosmos!
Najlepsze ciasto dla nas od początku istnienia przepisu 🤩🥰
Ale z kruszonką jeszcze nie robiłam- będzie w weekend 👍
Dla mnie to ciasto, to najlepsza baza do różnych wypieków. Faktycznie, im mniej wodniste owoce tym lepiej, bo mniej jest wodniste.
Robiłam z borówkami, truskawkami, bardzo dobre.
Przepyszne. Dolaczam przepis do najulubienszych 🙂
Nie mogłam się zdecydować z jakimi owocami zrobić to pół blachy było z rabarbarem, a druga część z malinami i borówką. Pycha ciasto, uwielbiam
Będę dziś robiła 😉ciekaw czy ta kruszonka mi wyjdzie? Świetny przepis
Dziś po raz kolejny robię na wyjazd do rodzinka 😀 tym razem duża blacha 🤩
Chałke wypróbowałam, bardzo dobra.
Nieustannie wracam do tego przepisu bo przepyszne 🤩
Zrobiłam ze śliwkami (na pewno wypróbuję z innymi owocami).
Dla mnie to najbardziej przypomina ciasto ucierane i jest rewelacyjne (chociaż przyznam, że trochę mało słodkie, ale może to też kwestia użytych owoców).
Kolejne pozytywne zaskoczenie – dzięki za ten przepis!
Uwielbiam tę chałkę… U mnie często gości z borówkami… Polecam w 100 %