Wytrawna wersja już kultowej mojej bazy wielu ciast. Wytrawna chałka to coś nowego. Ciasto jest na tyle miękkie i puszyszte, że bez dosładzania jest w stanie stworzyć świetne danie. Dodatek warzyw sezonowych bardzo pasuje do konsystencji ciasta!
Składniki:
- 200 g mascarpone
- 50 g masła
- łyżeczka soli
- 60 g błonnika bambusowego
- 20 g skrobi ziemniaczanej
- 20 g skrobi kukurydzianej
- 8 dużych jaj
- niecała łyżeczka proszku do pieczenia
- warzywa na górę
- opcjonalnie serek capri – to te spieczone na górze
Zamiast mąki bambusowej możesz dać 80-100 g mąki migdałowej. Smaczniejsza jest jednak z mąką bambusową. Polecam zakupić. Przyda się w moich najlepszych przepisach.
Przygotowanie:
- Delikatnie podgrzewając na małym ogniu i mieszając jednocześnie rozpuść i połącz serek mascarpone i masło w jednolitą masę. Odstaw (nie dajemy gorącego płynu do ciasta – musi przestygnąć – w tym czasie ubijesz białka).
- Ubij białka na sztywną pianę z solą.
- Dodaj żółtka, sypkie składniki, zamieszaj.
- Na koniec powoli dolewaj maślano serową masę. Połącz na niskich obrotach. Dodaj proszek do pieczenia.
- Przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. U mnie 22×33 cm.
- Piecz kilka minut w 150 stopniach do delikatnego zwarcia ciasta (jeśli chcesz by warzywa zostały na górze. Możesz dać je do ciasta od razu równie dobrze).
- Ułóż delikatnie warzywa. U mnie cukinia, cebula i żółta papryka. Jeśli boisz si
- Piecz ok. 15-20 minut w 150 stopniach z teromoobiegiem. Ma być rumiane. UWAGA! Czas pieczenia uzależniony jest od wysokości ciasta i wielkości blachy – u mnie ciasto było niskie, a blacha duża – wymiary zresztą kilka linijek wyżej.
- Ułóż na górze pokruszony serek capri i piecz jeszcze przez kilka minut aż się zarumieni.
Makro bez warzyw i capri na górze:
Kcal całego ciasta ok 2027 (nieco ponad 800 g)
w 100 g ok. 246
T: 21,7 B: 8,7 Wn: 0,6
Zamiast skrobi ziemniaczanej i kukurydzianej możesz dać po prostu opakowanie budyniu śmietankowego z Celiko – będzie tutaj pasował.
Spróbuję, brakuje mi czegoś co zastąpi pieczywo do wszystkiego i będzie lekkie. Czym zastąpić skrobię kukurydzianą? Pozdrawiam i dzięki
Do tego masełko, plaster wędliny i pomidor i mamy wspaniały pomysł na pieczywo!
Jest przepyszna i bardzo szybko się robi, mega przepis 😍