Ciasto kakaowe bez grama mąki, cukru a nawet bez laktozy! Minium składników, proste wykonanie i smak, który zachwyci największych słodyczowych łasuchów! Niebanalny skład, a tak pyszne ciasto keto, low carb czy po prostu bardzo fit opcja dla wszystkich. Tylko 150 kcal w 100 g! Nieziemsko lekkie i puszyste, mocno kakaowe, przepyszne!
Składniki:
- 4 jaja
- 400 g mleczka kokosowego pełnotłustego (cała puszka razem z wodną częścią)
- 40 g ciemnego kakao
- 40 budyniu waniliowego lub czekoladowego bez cukru (proszek)
- 40 g erytrytolu
Przygotowanie:
- Biała ubij ze słodzikiem na sztywną pianę.
- Pozostałe składniki łącznie z żółtkami zmiksuj na jednolitą masę. Weź wysokie naczynie – masz mleczko kokosowe – możesz zachlapać kuchnię.
- Połącz delikatnie masę kakaową z puchem z białek.
- Przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 30 minut w 160 stopniach z termoobiegem.
Nie wyciągaj od razu z piekarnika po jego wyłączeniu. To delikatne ciacho, daj mu wystygnąć :).
Uprzedzając pytania – nie czuć kokosa, ani trochę. To bardzo fajne i lekkie ciacho kakaowe. Nie trzymamy w lodówce. Najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej. Rozmiar blaszki: 15×25 cm
Kcal w 100 g: ok. 150
T: 12,8 B: 5,7 Wn: 2,2
Dodam tylko, że cała blaszka ma ok. 740 g, więc na serio bardzo niewiele kalorii 🙂
Polecam,👍 jest pyszne 😋😋😋😋
Dziękuję ślicznie za opinię 🙂 Cieszę się, że smakuje 🙂
Przefajny przepis, łatwiutki do zrobienia i doskonały w smaku. U mnie w wersji z bezcukrowymi powidłami śliwkowymi i cynamonem. Podobno przechowuje się świetnie, poza lodówką ale u mnie po 2h od upieczenia nie było już co przechowywać.. także ten.. Dziekuje za kolejny boski przepis.
Pamiętam chyba Twoją polewę 🙂 Na pewno było to pyszne połączenie. To ciasto aż prosi się o polewę, u mnie jej nie doczekało, ale następnym razem coś wymyślę 🙂
Robiłam . Przepyszne 😋
Pysznie 😍
Przepyszne 🙂 robię często i polecam ☺️
Pychota. Dziś robiłam. Szybko się robi i wychodzi mega czekoladowe