Brownie Bananowe bez Bananów Ciasto Czekoladowe z Cukinii Imitujące Smak Banana Bez Laktozy

Wilgotne ciasto czekoladowe z cukinii, które dzięki nautralnym składnikom (poza czekoladą) dało efekt lekkiego posmaku banana. Idealne dla tych, którzy tęsknią za tymi wysokowęglowodanowymi owocami! Miękkie, kremowe, wilgotne!

Składniki:

  • 4 jaja
  • 60-80 g oleju kokosowego bezzapachowego *mniej jeśli chcesz mniej mokre
  • 80 g czekolady ciemnej bez cukru
  • 30 g kakao
  • 60 g mąki bambusowej
  • 40 g erytrytolu
  • 40 g inuliny z cykorii
  • ok. 300 g cukinii
  • łyżka gumy guar

 

Przygotowanie:

  1. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj olej koksowy, wymieszaj, odstaw.
  2. Cukinię obierz, pozbaw nasion, zetrzyj i zblenduj na mus. Połącz z czekoladą z olejem.
  3. Połącz wszystkie składniki poza białkami jaj i erytrytolem.
  4. Białka jaj ubij ze słodzikiem na sztywną pianę.
  5. Wymieszaj ubite białka z resztą.
  6. Przelej do formy wyłożonej papierem i piecz około 40 minut w 160 stopniach z termoobiegiem.

 

*możesz lekko odsączyć cukinię z wody, ale efekt wilgotnego ciasta kremowego jak sernik tkwi w tym szczególe, że jest też sok z cukinii 🙂

wktótce też wersja takiego ciasta „na sucho” bardziej murzynkowe.

jeśli chcesz mniej mokre to również można dodać pół szklanki mąki migdałowej 🙂

2 Comments on “Brownie Bananowe bez Bananów Ciasto Czekoladowe z Cukinii Imitujące Smak Banana Bez Laktozy

  1. Przekonałas mnie ! Jutro robię !
    Aż mi zapachniało bananem w powietrzu.
    Dzięki, że jesteś !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *