Wilgotne ciasto czekoladowe z cukinii, które dzięki nautralnym składnikom (poza czekoladą) dało efekt lekkiego posmaku banana. Idealne dla tych, którzy tęsknią za tymi wysokowęglowodanowymi owocami! Miękkie, kremowe, wilgotne!
Składniki:
- 4 jaja
- 60-80 g oleju kokosowego bezzapachowego *mniej jeśli chcesz mniej mokre
- 80 g czekolady ciemnej bez cukru
- 30 g kakao
- 60 g mąki bambusowej
- 40 g erytrytolu
- 40 g inuliny z cykorii
- ok. 300 g cukinii
- łyżka gumy guar
Przygotowanie:
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj olej koksowy, wymieszaj, odstaw.
- Cukinię obierz, pozbaw nasion, zetrzyj i zblenduj na mus. Połącz z czekoladą z olejem.
- Połącz wszystkie składniki poza białkami jaj i erytrytolem.
- Białka jaj ubij ze słodzikiem na sztywną pianę.
- Wymieszaj ubite białka z resztą.
- Przelej do formy wyłożonej papierem i piecz około 40 minut w 160 stopniach z termoobiegiem.
*możesz lekko odsączyć cukinię z wody, ale efekt wilgotnego ciasta kremowego jak sernik tkwi w tym szczególe, że jest też sok z cukinii 🙂
wktótce też wersja takiego ciasta „na sucho” bardziej murzynkowe.
jeśli chcesz mniej mokre to również można dodać pół szklanki mąki migdałowej 🙂
Pychotka! Polecam z całego serducha. Dziękuję Sylwia za Twoje pyszne przepisy 🙂
Przekonałas mnie ! Jutro robię !
Aż mi zapachniało bananem w powietrzu.
Dzięki, że jesteś !