Coś co powstało w zasadzie dzięki jednej z moich obserwatorek, która do serniczka jogurtowego zapomniała dodać jogurtu! Dopieściłam więc to wybrakowane co jej smakowało i wyszedł przepyszny przebiszkopt, w którym absolutnie nie czuć mąki kokosowej! No hit! Do tej totalnie niewiele kalorii! Nie tylko na keto! Lekkie, puszyste!
Wrzucam wpisy o keto i dziele się wszystkim, co uważam za słuszne – głównie autorskimi przepisami. Robię to zupełnie za darmo. Natomiast jeśli chcesz wesprzeć możesz postawić mi „kawę” tutaj www.buycoffee.to/przeketonowa dzięki 🙂 Jeśli chcesz śledzić moje życie na i widzieć więcej, być na bieżąco – zaobserwuj mnie w mediach społecznościowych. Jestem na Facebooku i na Instagramie.
Składniki:
- 40 g mąki kokosowej
- 60 g budyniu waniliowego bez dodatku cukru
- ok. pół szklanki wody ciepłej
- 5 dużych jaj
- 60 g erytrytolu – użyłam w pudrze
- opcjonalnie kawałki czekolady jak u mnie – mogą być też owoce takie, które nie puszczą dużo wody np. jagody (dodalam ok. 40 g czekolady0
Przygotowanie:
- Mąkę kokosową zalej wodą i wymieszaj – ma powstać dosyć luźny, ale niezbyt rzadki „budyń”. Odstaw do przestudzenia.
- Ubij białka z erytrytolem. Odstaw.
- Do oddzielnej miski przerzuć to kokosowe, dodaj żółtka, budyń i wymieszaj.
- Połącz obie masy mieszając po prostu łyżką.
- Piecz około 40 minut w 160 stopniach z termoobiegiem.
- Przed wyjęciem zostaw w wyłączonym piekarniku na kilka minut, następnie uchyl lekko drzwiczki. Niech nie opadnie za mocno 🙂
Ps. myślę, że można dodać z 10-20 g inuliny dla zwiekszenia gęstości i wsparcia brzuszka 🙂