Puszyste, miękkie, kruche a zarazem nie suche ciasto cytrynowe doskonałe na wielkanocny wypiek. Można również robić w foremkach na mini babki do koszyczka. Mocno cytrynowa buła! Jeden z lepszych przepisów z tego bloga. Praktycznie bez węglowodanów, z przeketo lukrem!
Składniki:
- 200 g mascarpone
- 50 g masła
- 50 g erytrytolu
- 40 g błonnika bambusowego
- 40 g budyniu waniliowego bez cukru
- 5 dużych jaj lub 6 mniejszych
- Szczypta proszku do pieczenia
- sok z dużej cytryny
- aromat cytrynowy dla wzmocnienia
- dodaj też drobno startą skórkę z cytryny – ja zapomniałam, ale następnym razem będzie 🙂
Przygotowanie:
- Przełóż do rondelka mascarpone oraz masło. Delikatnie podgrzewając na najmniejszym palniku połącz w jednolitą masę nieustannie mieszając. Odstaw.
- Ubij biała z erytrytolem.
- Dodaj do białek żółtka, sypkie składniki i maślano serową masę. Połącz na niskich obrotach
- Przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz ok. 25-30 minut w 150 stopniach z teromoobiegiem. Ma być lekko rumiane z góry.
- Poczekaj aż wystygnie.
W trakcie pieczenia ciasta możesz przygotować przeketo lukier:
Przepis na keto lukier:
Składniki na lukier keto:
- 150 g mascarpone
- szczypta żelatyny
- sok z dużej cytryny
- słodzidło – u mnie krople waniliowe ze stewią
Przygotowanie lukru:
- Rozpuść mascarpone podgrzewając – doprowadź do płynnej formy – w tym cipełym mascarpone rozpuść żelatynę.
- Wyłącz palnik i wyciśnij sok z cytryny i osłodź do smaku.
- Odstaw i posmaruj tym ciasto jak przestygnie.
- Posmarowane lukrem ciasto wstaw do lodówki.
- Przed podaniem lepiej wyjąć wcześniej – zimne traci miękkość 🙂
Kcal ok. 234 w 100 g
T: 19 B: 6,9 Wn: 1,9
Mąkę bambusową możesz wymienić na migdałową (wtedy jeśli mąka migdałowa to mniej więcej 80-100 g).
Dzięki ♥️ Na pewno w te święta wleci na stół 😋
Ale to wyglada super aż się chce wgryźć
Jaka blaszka ? Wyglada na dużą ale czytając składniki to takie 20/20
Czy błonnik bambusowy można pominąć lub zastąpić czymś innym?
Ciężko będzie uzyskać tą samą konsystencję z innym składnikiem. Jeśli musimy wymieniać to można ewnetualnie spróbować z mąką lnianą lub migdałową – ale nie gwarantuję, że w tych samych proporcjach i że będzie równie smaczne 🙂
Ja zrobiłam z migdałową… mąż chwalił że bardzo dobre ciacho wyszło 😉
Świetny przepis. Zamówiłam mąkę bambusowa i napewno przepis wypróbuje 😉👌👌💞💞. Mam jeszcze pytanko jak duża jest blaszka?🥰🥰
Babka wygląda mega smacznie, świetny przepis. Będę robić.
Ja tez mam pytanie o blaszkę. Tortownica 20 może być?
Może być troszkę duża – u mnie to było coś ok. 15×15 cm 🙂
Świetne ciasto, dla mnie to taki bardziej sernik.
Piekłam już dwa razy, tylko wydłużyłam czas pieczenia bo za pierwszym razem mi trochę klapnął i był zbity a i tak niesamowicie pyszny.
Za drugim razem piekłam na 180 stopni przez pierwsze 10 min a potem jeszcze 50 min na 120 stopni i studziłam w zamkniętym piekarniku.
Przepychota
Dzięki to jest ważne bo też kiedyś pieklam ciasto keto i mi opadło a teraz wiem że myk jest w ustawieniu temperatury
Wygląda apetycznie, zamierzam upiec tylko nie wiem któru błonnik bambusowy wybrać BF100 czy BF200
Proszę o podpowiedź
BF100 o strukturze pudru 🙂
Dziękuje za odpowiedź. Zamawiam mąkę i ,zbieram się do pieczenia.
Zrobiłam w formie mini babeczek na świąteczny stół. Wyszły rewelacyjne. Smak, zapach, konsystencja – wszystko 10 na 10. Moja zachcianka w Keto Ciąży spełniona w 100 % :). Nadmienię, że smakowały również tym „nie” Keto. Z przepisu wyszło mi 20 babeczek, pieczonych w silikonowych foremkach. Pieczone około 16 minut w 150 stopniach.
BF100
https://photos.app.goo.gl/WrWkummVi62jYtzi6
Dziękuje za przepis. Ciastko pycha. Może nie jest takie piękne jak oryginał ale smak to rompensuje. Taki pyszny lekki serniczek.
Babka w smaku b.dobra, ale niestety nie wyszła mi bo dodałam mąkę amarantusową zamiast bambusowej, i wyszła mokra w środku, zakalec, zupelnie nie jak na zdjeciu 🙁
Położyłam folię na górze i probuje dopiec ją, ale niestety wyglada na to że ta mąka, lub ilosc tej mąki jest zbyt mała o conajmniej 2-3 x.
Pozdrawiam świątecznie 🙂
Niestety nie używałam nigdy mąki amarantusowej i nie umiem podpowiedzieć jak ją stosować w moich przepisach. Zachęcam do wypróbowania ciasta zgodnie z przepisem i na pewno wyjdzie pyszne 🙂 Pozdrawiam cieplutko
Przepis genialny, polecam 100%. Delikatne, puszyste i lekko kwaskowate, czyli takie jak lubię 😁 Babki pojechały w gości i nic nie zostało, to chyba najlepszy dowód. Pozdrawiam 🥰
Robiłam jako babeczki w foremkach na muffinki i wyszły przepyszne 😍
Mega przepis polecam gorąco;)
Bardzo dobra, wychodzi za każdym razem.
Ja kolejny raz zmieniłam kolejność składników. Tzn. ubite białka daję na końcu i wychodzi bardziej puszyste ciasto- łudzące podobne do babki.
To dobry pomysł 🙂 Ja staram się po prostu wolno mieszać pianę z białek z resztą 🙂 Dużo lepsze tez wychodzi ze swoiskich jaj i tu jest też sekret puszystości 🙂