10 Najlepszych przepisów na keto ciasto na święta by Przeketonowa

Święta dla ketogenika to dobra okazja do wypadków z ketozy. Nie musi tak być! Oczywiście każdy z nas ma prawo czasem zjeść coś nieketo i święta to święta. Mi też się zdarza przekroczyć węgle. Jeśli natomiast chcesz trzymać się keto w święta to mam dla Ciebie kilka propozycji na keto ciasto świąteczne, dzięki którym Twoje święta będą ketogeniczne. Moim zdaniem na stole wigilijnym nie wcale aż tak dużo grzeszków, a najgorsze są chyba ciasta – wiadomo – cukier. Dlatego sprawdź poniższe – wszystkie są proste w wykonaniu – może znajdziesz coś dla siebie 🙂 Ps. kolejność jest przypadkowa 🙂

  1. Keto Makowiec a’la Japoński
  2. Sero Makowiec
  3. Makowo Orzechowy Przekładaniec
  4. Piernik bez mąki
  5. Keto Miodownik bez Miodu
  6. Makowa Rolada
  7. Keto Piernikowa Rolada
  8. Piernikowa Mleczna Kanapka
  9. Keto Pierniczki
  10. Torcik Piernikowo Chałwowy
  11. Keto Ciasto z Makiem
  12. Brownie Keto Makowe

1. Keto Makowiec po Japońsku

Czyli moja wersja wilgotnego ciastka z makiem. Oryginalny ma w składzie jabłka – ten jest bez jabłek. Cały sekret to gotowany mak w mleczku kokosowym. Mleczko takie gęste (z puszki), najlepiej jak najbardziej tłuste.

Składniki:

  • 400 g mleczka kokosowego (puszka)
  • 100 g mąki migdałowej
  • 150 g maku niebieskiego mielonego – może być nawet 200
  • 5 jaj
  • 50 g masła / 20 g oleju kokosowego
  • 4 łyżki erytrytolu

Przygotowanie:

  1. Zagotować mleczko kokosowe.
  2. Wsypać mak, zmniejszyć gaz i gotować przez 10-15 minut, odstawić na kilka godzin. Na koniec możesz dodać tłuszcz (masło lub olej kokosowy). Łatwo się rozpuści. Nie musi długo czekać, wystarczy aż wystygnie, ale wiadomo – im dłużej się moczy tym lepiej.
  3. Ubić białka, dodać żółtka, mąkę migdałową i naszą masę makową, połączyć na wolnych obrotach.
  4. Piec 55 minut w 150 stopniach w keksówce (moja ma 10×30 cm).

kcal bez polwy w 100g: 273,4 T: 24,5 B: 9,3 W(N): 3,7

Polewa to 25 g czekolady gorzkiej i tyle samo masła.

Pyszny i delikatny, wilgotny i przyjemny. Możesz dać orzechy, skórkę z cytrusów.

2. Sero Makowiec Keto lub Serniko Makowiec

Składniki:

  • 5 jaj
  • 400 g mleczka kokosowego
  • 150 g maku
  • 150 g mielonych drobno orzechów laskowych
  • 20 g masła / oleju kokosowego

Przygotowanie:

  1. Podobnie jak w poprzednim gotujemy mak w mleczku kokosowym, 10-15 minut i odstawiamy na kilka godzin.
  2. Następnie ubijamy białka, dodajemy żółtka, orzechy zmielone na mąkę i naszą masę makową już wystudzoną.
  3. Wylewamy ciasto na płaską dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut w 150 stopniach z termoobiegiem.
  4. Po ostygnięciu smarujemy masą serową, kroimy na pół i składamy, polewamy czekoladową polewą. Przepis na oba kremy poniżej. Składamy raz lub dwa. Dokładna instrukcja video w wyróżnionych relacjach na moim Instagramie. W razie pytań zresztą możesz do mnie napisać tu lub na Facebooku. Chętnie pomoge.

składniki na krem serowy: 200 g jogurtu typu greckiego + 200 g śmietanki 36 (Polecam z Piatnicy – bez ubijania – taka w czerwonym kubeczku)

polewa czekoladowa: masło / olej kokosowy + masło orzechowe + gorzka czekolada /kakao w równych proporcjach. po 50 g będzie ok.

Kcal w 100g: 361,4 T: 24,22 B: 7 W: 2,6 (brutto)

Opcjonalnie słodzik. Ja tutaj nie dałam ani grama erytrytolu i było w sam raz.

3. Makowo Orzechowy Przekładaniec

Czyli dokładnie to samo co wyżej, ale tutaj przełożyłam śmietanką 36%. Obie wersje są pycha. No może dla mnie nieco bardziej powyższe z kremem serniczkowym.

Kcal w 100g: 289,8 T: 27,7 B: 6,8 W: 2,4 (brutto)

4. Keto Piernik bez Mąki

Bardzo delikatny, puszysty i wilgotny piernik, keto piernik – jak chmurka.

Składniki:

  • 4 jaja
  • 200 g serka typu Philadelphia w temp. pokojowej
  • 40 g czekolady
  • 60 g masła
  • 2 łyżki cynamonu
  • 40 g erytrytolu (więcej lub mniej daj tak jak lubisz)

Przygotowanie:

1. Zacznij od roztopienia masła z czekoladą na małygm ogniu mieszkając.

2. Ubij białka, dodaj żółtka, serek, roztopione masło z czekoladą, cynamon i słodzik.

3. Piecz w 150 stopniach w termoobiegu pół godzinki.

4. Możesz przełożyć dżemem bez cukru i polać czekoladą.

Kcal bez polewy: w 100g: 249,9 T: 23,3 B: 7,5 W: 8,45 (brutto)

5. Keto Miodownik bez Miodu

Nie ma to jak słodki smak zbliżony do miodu czy karmelu na keto. Kto zna karmel z masła orzechowego to już się domyśla o co chodzi. Przepis prosty i pyszny, przepis na keto miodownik, ale bez miodu. Sprawdź!

Składniki:

  • 6 jaj
  • 200 g mascarpone w temp pokojowej
  • 30 g miękkiego masła
  • Szklanka zmielonych drobno orzechów (u mnie mix włoskich i pekanów)
  • Pół szklanki mąki migdałowej
  • 2 łyżki masła orzechowego (u mnie biedronkowe – Proteinowe)
  • Słodzik do smaku (u mnie krople o smaku karmelu)
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

1. Ubij białka, dodaj żółtka i pozostałe składniki (mascarpone, orzechy, masło, masło orzechowe, proszek i słodzik).

2. Piecz 45 minut w 150 stopniach (keksówka u mnie 10×30 cm)

3. Kroimy na trzy części jak wystygnie i krem to po prostu mascarpone (ok. 200 g) i keto karmel czyli pół na pół roztopione masło orzechowe ze zwykłym. Gdzieś po 80 g. Dałam tutaj też kilka kropelek karmelowych.

*Patent na ładne warstwy ➡️ posmaruj dwie części mascarpone i schowaj do zamrażarki na 10 minut ➡️ w tym czasie trochę ci zgęstnieje karmel z masła orzechowego ➡️ polej nim ciasto posmarowane mascarpone i znów włóż do zamrażarki ▶️ potem jedno na drugie, na górę polewa i posypka opcjonalnie (dałam szczyptę mąki migdałowej).

Kcal w 100g: 453 T: 41,7 W: 6,7 (brutto)

6. Makowa Rolada

Składniki:

  • 250 g mascarpone do ciasta i 150 g dodatkowo do przełożenia
  • 100 g maku
  • 5 jaj
  • 100 g mąki migdałowej
  • 4 łyżki erytrytolu (mniej lub więcej jeśli chcesz)
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 g masła
  • polewa: 50 g czekolady i tyle samo masła

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy podobnie jak w przypadku powyższych ciast makowych. Na małym ogniu zagotować mascarpone i mak, zmniejszyć ogień i mieszając gotować około 10 minut. Wyłączyć i odstawić na kilka godzin. Możesz dorzucić masło i sloszik od razu.
  2. Białka ubić, dodać żółtka i całą resztę.
  3. Rozlać na papierze do pieczenia i piec ok. 20-25 minut w 150 stopniach z termoobiegiem. Lekko zawinąć ciasto w rulon i poczekać aż wystygnie.
  4. Przełożyć mascarpone i zawinąć, polać czekoladową polewą. Może być też lukier.

7. Rolada Piernikowa Keto

Składniki:

  • 5 jaj
  • 100 g masła
  • 50 g czekolady
  • Łyżka ciemnego kakao do pokręcenia koloru
  • Łyżka kardamonu
  • Dwie łyżki cynamonu
  • Dwie łyżki erytrytolu (mniej lub więcej do smaki)

Przygotowanie:

  1. Rozpuścić masło z czekoladą na małym ogniu.
  2. Ubić białka, dodać żółtka i rozpuszczone masło z czekoladą i pozostałe składniki.
  3. Rozlać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (płaską – piekarnikową) i piec 10 minut w 150 stopniach.

Ciasto miękkie i delikatne, łatwo się zwija. Posmarowałam dżemem bez cukru i polalam standardowo czekoladą rozpuszczoną z masłem, dodałam szczyptę liofilizowanych pokruszonych truskawek dla wzmocnienia aromatu.

8. Mleczna Kapanka Piernikowa

Składniki:

  • 4 jajka
  • 50 gram masła
  • 50 gram czekolady
  • 2 łyżki cynamonu
  • łyżka kardamonu
  • Opcjonalnie słodzik (nie dalam)

Przygotowanie:

1. Zacznij od rozpuszczenia masła z czekoladą.

2. Ubij białko, dodaj żółtko i roztopione masło z czekoladą i przyprawy.

3. Rozlej na blaszkę / do keksówki i piecz ok. 20 minut w 150 stopniach w zależności od wielkości i wysokości formy.

Do przełożenia użyłam pół na pół mascarpone ze śmietaną 36.

Kcal w 100 g: 352 T: 32,5 B: 10 W: 3,4

9. Keto Pierniczki

Ten przepis na pierniczki keto powstał przy zmianie mąki pszennej na migdałową po prostu z przepisu na zwykłe pierniczki.

Składniki:

  • 1 lub dwa jajka
  • Szklanka mąki migdałowej
  • Ok 40 g masła
  • Dwie łyżki cynamonu
  • Łyżka kardamonu
  • Szczypta chilli
  • 50 g erytrytolu
  • Opcjonalnie łyżka kakao

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki razem łączymy i zagniatamy.

2. Wałkujemy i wykrawamy – użyłam stempelków z Pepco.

3. Pieczemy ok. 8-10 min w 170 stopniach.

Będą miękkie – stwardnieją jak wystygną. Możesz dać 200 g mąki migdałowej i 50 g mąki kokosowej – będą twardsze. Tak też robiłam i smaczne 🙂 Poniżej zdjęcie ciasteczek z mąki kokosowej.

10. Piernikowo Chałwowy Keto Torcik

Składniki:

  • 6 jaj
  • 100 g masła
  • 40 g czekolady
  • 4 łyżki mąki migdałowej
  • 4 łyżki erytrytolu
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cynamonu

Przygotowanie:

  1. Zacznij od rozpuszczenia masła i czekolady.

2. Ubij białka, dodaj żółtka, roztopione masło z czekoladą i pozostałe składniki. Łączymy na wolnych obrotach.

3. Pieczemy 30 minut w 150 stopniach – termoobieg.

4. Po ostygnięciu ciasta przekrój na dwie części. Jedną smarujemy dżemem i kremem, potem przykrywamy i jeszcze raz krem.

Składniki na krem:

  • 100 g masła
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki tahini
  • 4 łyżki erytrytolu
  • 2 łyżki izolatu białka serwatkowego o smaku waniliowym

Przygotowanie kremu:

  • Roztopić i połączyć na małym ogniu masło i masło orzechowe, ostudzić.
  • Połączyć wystudzone masła z 200 g mascarpone i 100 g śmietany 36 i na koniec dać dwie łyżki izolatu białka o smaku waniliowym
  • Na górze garść zmielonych orzechów laskowych.
  • Jedna warstwa posmarowana jest dżemem porzeczkowym. Bardzo tu pasuje.

Kcal w 100g: 484,6 T: 47 B: 9,6 W: n: 10.7

Krem możesz przygotować w trakcie pieczenia ciasta piernikowego, wszystko zajmuje łącznie około 40 minut. Pyszne ciasto, może być tortem urodzinowym.

11. Keto Ciasto Makowe

Tutaj jeden inny składnik i trochę inne proporcje niż przy poprzednich. Ten keto makowiec jest mniej wilgotny, ale równie pyszny i delikatny. Ciasto bardziej biszkoptowe, ale nie jest suche. Przygotowanie wygląda ideantycznie – gotujemy mak, ale nie w mleczku kokosowym, a w mascarpone – tak – w mascarpone.

Składniki:

  • 5 jaj
  • 250 mascarpone
  • 100 g maku
  • 100 g mąki migdałowej
  • 4 łyżki erytrytolu
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 g masła

Przygotowanie:

1. Zagotuj mascarpone, wsypać mak i zmniejsz ogień. Gotuj 10 minut nieustannie mieszając. Wyłącz i odstawić na kilka godzin. Dodaj na koniec masło i słodzik – łatwo sie rozpuści.

2. Białka ubij, dodaj żółtka, mąkę, masę makową, proszek do pieczenia.

3. Piecz około. 40 minut w 150 stopniach z termoobiegiem.

Polewa to: czekolada + masło 1:1 Wystarczy po 25 g, ale możesz dać więcej lub mniej.

Ja tutaj miałam silikonowe foremki, ale ilość ciasta wystarczy na keksówkę.

12. Keto Brownie z Makiem

Trochę inne niż zwykłe brownie – to brownie makowiec idealne na keto. Coś dla tych, którzy kochają niecodzienne połączenia. Czekoladowe ciasto z makiem – delikatne i przepyszne nie tylko od święta.

Składniki:

  • 5 jaj
  • 200 g mascarpone
  • 50 g maku
  • 50 g wiórkow kokosowych – całych lub zmielonych (może być mąka migdałowa)
  • 50 g masła
  • 50 g czekolady
  • 4 łyżki erytrytolu

Przygotowanie:

  1. Mascarpone zagotować, wsypać mak i wiórki, można od razu też dać masło.
  2. Mieszać chwilę i odstawić na kilka godzin.
  3. Ubić białka, dodać żółtka i całą resztę.
  4. Pieczemy 40-45 min w 150 stopniach. Można dodatkowo polać lukrem lub czekoladą.

9 Comments on “10 Najlepszych przepisów na keto ciasto na święta by Przeketonowa

  1. Super przepisy proste i mega smaczne 😋😋 polecam każdemu łasuchowi spróbować 😋😋

  2. Fantastyczne zestawienie w jednym miejscu klasyków na święta, a jednocześnie dowód na to, że da się będąc na keto tworzyć proste przepisy na smaczne wypieki, których nie powstydziłby się cukiernik z krwi i kości 🙂 Co więcej, osoby nie będące na keto często pytają o przepisy!

  3. To dopiero skarbnica 😍 rolada piernikowa PETARDA ! Muszę spróbować kolejnych przepisów 🥰

  4. Rolada piernikowa to chyba jedno z pierwszych Keto ciast, jakie próbowałam, mogę szczerze polecić, chociaż staram się unikać wypieków na tej diecie, ale ta nie zawiera mąk orzechowych i ma fajny skład.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *