Święta dla ketogenika to dobra okazja do wypadków z ketozy. Nie musi tak być! Oczywiście każdy z nas ma prawo czasem zjeść coś nieketo i święta to święta. Mi też się zdarza przekroczyć węgle. Jeśli natomiast chcesz trzymać się keto w święta to mam dla Ciebie kilka propozycji na keto ciasto świąteczne, dzięki którym Twoje święta będą ketogeniczne. Moim zdaniem na stole wigilijnym nie wcale aż tak dużo grzeszków, a najgorsze są chyba ciasta – wiadomo – cukier. Dlatego sprawdź poniższe – wszystkie są proste w wykonaniu – może znajdziesz coś dla siebie 🙂 Ps. kolejność jest przypadkowa 🙂
- Keto Makowiec a’la Japoński
- Sero Makowiec
- Makowo Orzechowy Przekładaniec
- Piernik bez mąki
- Keto Miodownik bez Miodu
- Makowa Rolada
- Keto Piernikowa Rolada
- Piernikowa Mleczna Kanapka
- Keto Pierniczki
- Torcik Piernikowo Chałwowy
- Keto Ciasto z Makiem
- Brownie Keto Makowe
1. Keto Makowiec po Japońsku
Czyli moja wersja wilgotnego ciastka z makiem. Oryginalny ma w składzie jabłka – ten jest bez jabłek. Cały sekret to gotowany mak w mleczku kokosowym. Mleczko takie gęste (z puszki), najlepiej jak najbardziej tłuste.
Składniki:
- 400 g mleczka kokosowego (puszka)
- 100 g mąki migdałowej
- 150 g maku niebieskiego mielonego – może być nawet 200
- 5 jaj
- 50 g masła / 20 g oleju kokosowego
- 4 łyżki erytrytolu
Przygotowanie:
- Zagotować mleczko kokosowe.
- Wsypać mak, zmniejszyć gaz i gotować przez 10-15 minut, odstawić na kilka godzin. Na koniec możesz dodać tłuszcz (masło lub olej kokosowy). Łatwo się rozpuści. Nie musi długo czekać, wystarczy aż wystygnie, ale wiadomo – im dłużej się moczy tym lepiej.
- Ubić białka, dodać żółtka, mąkę migdałową i naszą masę makową, połączyć na wolnych obrotach.
- Piec 55 minut w 150 stopniach w keksówce (moja ma 10×30 cm).
kcal bez polwy w 100g: 273,4 T: 24,5 B: 9,3 W(N): 3,7
Polewa to 25 g czekolady gorzkiej i tyle samo masła.
Pyszny i delikatny, wilgotny i przyjemny. Możesz dać orzechy, skórkę z cytrusów.
2. Sero Makowiec Keto lub Serniko Makowiec
Składniki:
- 5 jaj
- 400 g mleczka kokosowego
- 150 g maku
- 150 g mielonych drobno orzechów laskowych
- 20 g masła / oleju kokosowego
Przygotowanie:
- Podobnie jak w poprzednim gotujemy mak w mleczku kokosowym, 10-15 minut i odstawiamy na kilka godzin.
- Następnie ubijamy białka, dodajemy żółtka, orzechy zmielone na mąkę i naszą masę makową już wystudzoną.
- Wylewamy ciasto na płaską dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut w 150 stopniach z termoobiegiem.
- Po ostygnięciu smarujemy masą serową, kroimy na pół i składamy, polewamy czekoladową polewą. Przepis na oba kremy poniżej. Składamy raz lub dwa. Dokładna instrukcja video w wyróżnionych relacjach na moim Instagramie. W razie pytań zresztą możesz do mnie napisać tu lub na Facebooku. Chętnie pomoge.
składniki na krem serowy: 200 g jogurtu typu greckiego + 200 g śmietanki 36 (Polecam z Piatnicy – bez ubijania – taka w czerwonym kubeczku)
polewa czekoladowa: masło / olej kokosowy + masło orzechowe + gorzka czekolada /kakao w równych proporcjach. po 50 g będzie ok.
Kcal w 100g: 361,4 T: 24,22 B: 7 W: 2,6 (brutto)
Opcjonalnie słodzik. Ja tutaj nie dałam ani grama erytrytolu i było w sam raz.
3. Makowo Orzechowy Przekładaniec
Czyli dokładnie to samo co wyżej, ale tutaj przełożyłam śmietanką 36%. Obie wersje są pycha. No może dla mnie nieco bardziej powyższe z kremem serniczkowym.
Kcal w 100g: 289,8 T: 27,7 B: 6,8 W: 2,4 (brutto)
4. Keto Piernik bez Mąki
Bardzo delikatny, puszysty i wilgotny piernik, keto piernik – jak chmurka.
Składniki:
- 4 jaja
- 200 g serka typu Philadelphia w temp. pokojowej
- 40 g czekolady
- 60 g masła
- 2 łyżki cynamonu
- 40 g erytrytolu (więcej lub mniej daj tak jak lubisz)
Przygotowanie:
1. Zacznij od roztopienia masła z czekoladą na małygm ogniu mieszkając.
2. Ubij białka, dodaj żółtka, serek, roztopione masło z czekoladą, cynamon i słodzik.
3. Piecz w 150 stopniach w termoobiegu pół godzinki.
4. Możesz przełożyć dżemem bez cukru i polać czekoladą.
Kcal bez polewy: w 100g: 249,9 T: 23,3 B: 7,5 W: 8,45 (brutto)
5. Keto Miodownik bez Miodu
Nie ma to jak słodki smak zbliżony do miodu czy karmelu na keto. Kto zna karmel z masła orzechowego to już się domyśla o co chodzi. Przepis prosty i pyszny, przepis na keto miodownik, ale bez miodu. Sprawdź!
Składniki:
- 6 jaj
- 200 g mascarpone w temp pokojowej
- 30 g miękkiego masła
- Szklanka zmielonych drobno orzechów (u mnie mix włoskich i pekanów)
- Pół szklanki mąki migdałowej
- 2 łyżki masła orzechowego (u mnie biedronkowe – Proteinowe)
- Słodzik do smaku (u mnie krople o smaku karmelu)
- Pół łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
1. Ubij białka, dodaj żółtka i pozostałe składniki (mascarpone, orzechy, masło, masło orzechowe, proszek i słodzik).
2. Piecz 45 minut w 150 stopniach (keksówka u mnie 10×30 cm)
3. Kroimy na trzy części jak wystygnie i krem to po prostu mascarpone (ok. 200 g) i keto karmel czyli pół na pół roztopione masło orzechowe ze zwykłym. Gdzieś po 80 g. Dałam tutaj też kilka kropelek karmelowych.
*Patent na ładne warstwy posmaruj dwie części mascarpone i schowaj do zamrażarki na 10 minut w tym czasie trochę ci zgęstnieje karmel z masła orzechowego polej nim ciasto posmarowane mascarpone i znów włóż do zamrażarki potem jedno na drugie, na górę polewa i posypka opcjonalnie (dałam szczyptę mąki migdałowej).
Kcal w 100g: 453 T: 41,7 W: 6,7 (brutto)
6. Makowa Rolada
Składniki:
- 250 g mascarpone do ciasta i 150 g dodatkowo do przełożenia
- 100 g maku
- 5 jaj
- 100 g mąki migdałowej
- 4 łyżki erytrytolu (mniej lub więcej jeśli chcesz)
- Pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 g masła
- polewa: 50 g czekolady i tyle samo masła
Przygotowanie:
- Zaczynamy podobnie jak w przypadku powyższych ciast makowych. Na małym ogniu zagotować mascarpone i mak, zmniejszyć ogień i mieszając gotować około 10 minut. Wyłączyć i odstawić na kilka godzin. Możesz dorzucić masło i sloszik od razu.
- Białka ubić, dodać żółtka i całą resztę.
- Rozlać na papierze do pieczenia i piec ok. 20-25 minut w 150 stopniach z termoobiegiem. Lekko zawinąć ciasto w rulon i poczekać aż wystygnie.
- Przełożyć mascarpone i zawinąć, polać czekoladową polewą. Może być też lukier.
7. Rolada Piernikowa Keto
Składniki:
- 5 jaj
- 100 g masła
- 50 g czekolady
- Łyżka ciemnego kakao do pokręcenia koloru
- Łyżka kardamonu
- Dwie łyżki cynamonu
- Dwie łyżki erytrytolu (mniej lub więcej do smaki)
Przygotowanie:
- Rozpuścić masło z czekoladą na małym ogniu.
- Ubić białka, dodać żółtka i rozpuszczone masło z czekoladą i pozostałe składniki.
- Rozlać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (płaską – piekarnikową) i piec 10 minut w 150 stopniach.
Ciasto miękkie i delikatne, łatwo się zwija. Posmarowałam dżemem bez cukru i polalam standardowo czekoladą rozpuszczoną z masłem, dodałam szczyptę liofilizowanych pokruszonych truskawek dla wzmocnienia aromatu.
8. Mleczna Kapanka Piernikowa
Składniki:
- 4 jajka
- 50 gram masła
- 50 gram czekolady
- 2 łyżki cynamonu
- łyżka kardamonu
- Opcjonalnie słodzik (nie dalam)
Przygotowanie:
1. Zacznij od rozpuszczenia masła z czekoladą.
2. Ubij białko, dodaj żółtko i roztopione masło z czekoladą i przyprawy.
3. Rozlej na blaszkę / do keksówki i piecz ok. 20 minut w 150 stopniach w zależności od wielkości i wysokości formy.
Do przełożenia użyłam pół na pół mascarpone ze śmietaną 36.
Kcal w 100 g: 352 T: 32,5 B: 10 W: 3,4
9. Keto Pierniczki
Ten przepis na pierniczki keto powstał przy zmianie mąki pszennej na migdałową po prostu z przepisu na zwykłe pierniczki.
Składniki:
- 1 lub dwa jajka
- Szklanka mąki migdałowej
- Ok 40 g masła
- Dwie łyżki cynamonu
- Łyżka kardamonu
- Szczypta chilli
- 50 g erytrytolu
- Opcjonalnie łyżka kakao
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki razem łączymy i zagniatamy.
2. Wałkujemy i wykrawamy – użyłam stempelków z Pepco.
3. Pieczemy ok. 8-10 min w 170 stopniach.
Będą miękkie – stwardnieją jak wystygną. Możesz dać 200 g mąki migdałowej i 50 g mąki kokosowej – będą twardsze. Tak też robiłam i smaczne 🙂 Poniżej zdjęcie ciasteczek z mąki kokosowej.
10. Piernikowo Chałwowy Keto Torcik
Składniki:
- 6 jaj
- 100 g masła
- 40 g czekolady
- 4 łyżki mąki migdałowej
- 4 łyżki erytrytolu
- Pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cynamonu
Przygotowanie:
- Zacznij od rozpuszczenia masła i czekolady.
2. Ubij białka, dodaj żółtka, roztopione masło z czekoladą i pozostałe składniki. Łączymy na wolnych obrotach.
3. Pieczemy 30 minut w 150 stopniach – termoobieg.
4. Po ostygnięciu ciasta przekrój na dwie części. Jedną smarujemy dżemem i kremem, potem przykrywamy i jeszcze raz krem.
Składniki na krem:
- 100 g masła
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki tahini
- 4 łyżki erytrytolu
- 2 łyżki izolatu białka serwatkowego o smaku waniliowym
Przygotowanie kremu:
- Roztopić i połączyć na małym ogniu masło i masło orzechowe, ostudzić.
- Połączyć wystudzone masła z 200 g mascarpone i 100 g śmietany 36 i na koniec dać dwie łyżki izolatu białka o smaku waniliowym
- Na górze garść zmielonych orzechów laskowych.
- Jedna warstwa posmarowana jest dżemem porzeczkowym. Bardzo tu pasuje.
Kcal w 100g: 484,6 T: 47 B: 9,6 W: n: 10.7
Krem możesz przygotować w trakcie pieczenia ciasta piernikowego, wszystko zajmuje łącznie około 40 minut. Pyszne ciasto, może być tortem urodzinowym.
11. Keto Ciasto Makowe
Tutaj jeden inny składnik i trochę inne proporcje niż przy poprzednich. Ten keto makowiec jest mniej wilgotny, ale równie pyszny i delikatny. Ciasto bardziej biszkoptowe, ale nie jest suche. Przygotowanie wygląda ideantycznie – gotujemy mak, ale nie w mleczku kokosowym, a w mascarpone – tak – w mascarpone.
Składniki:
- 5 jaj
- 250 mascarpone
- 100 g maku
- 100 g mąki migdałowej
- 4 łyżki erytrytolu
- Pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 g masła
Przygotowanie:
1. Zagotuj mascarpone, wsypać mak i zmniejsz ogień. Gotuj 10 minut nieustannie mieszając. Wyłącz i odstawić na kilka godzin. Dodaj na koniec masło i słodzik – łatwo sie rozpuści.
2. Białka ubij, dodaj żółtka, mąkę, masę makową, proszek do pieczenia.
3. Piecz około. 40 minut w 150 stopniach z termoobiegiem.
Polewa to: czekolada + masło 1:1 Wystarczy po 25 g, ale możesz dać więcej lub mniej.
Ja tutaj miałam silikonowe foremki, ale ilość ciasta wystarczy na keksówkę.
12. Keto Brownie z Makiem
Trochę inne niż zwykłe brownie – to brownie makowiec idealne na keto. Coś dla tych, którzy kochają niecodzienne połączenia. Czekoladowe ciasto z makiem – delikatne i przepyszne nie tylko od święta.
Składniki:
- 5 jaj
- 200 g mascarpone
- 50 g maku
- 50 g wiórkow kokosowych – całych lub zmielonych (może być mąka migdałowa)
- 50 g masła
- 50 g czekolady
- 4 łyżki erytrytolu
Przygotowanie:
- Mascarpone zagotować, wsypać mak i wiórki, można od razu też dać masło.
- Mieszać chwilę i odstawić na kilka godzin.
- Ubić białka, dodać żółtka i całą resztę.
- Pieczemy 40-45 min w 150 stopniach. Można dodatkowo polać lukrem lub czekoladą.
Najlepsze, najcudowniejsze 💐 jesteś niezastąpiona!!! Dziękuję!!!
Na zdrówko 🙂
Super przepisy proste i mega smaczne 😋😋 polecam każdemu łasuchowi spróbować 😋😋
Wszystko super, ale jaki rozmiar foremek byl uzywany do ciast??
Teraz ciężko będzie mi odtworzyć w pamięci – postaram się to dopisywać w nowych przepisach.
Fantastyczne zestawienie w jednym miejscu klasyków na święta, a jednocześnie dowód na to, że da się będąc na keto tworzyć proste przepisy na smaczne wypieki, których nie powstydziłby się cukiernik z krwi i kości 🙂 Co więcej, osoby nie będące na keto często pytają o przepisy!
To dopiero skarbnica 😍 rolada piernikowa PETARDA ! Muszę spróbować kolejnych przepisów 🥰
Proste i pyszne ciacho. Oblednie makowe! Jedno z moich ulubionych 😀
Rolada piernikowa to chyba jedno z pierwszych Keto ciast, jakie próbowałam, mogę szczerze polecić, chociaż staram się unikać wypieków na tej diecie, ale ta nie zawiera mąk orzechowych i ma fajny skład.