Wiele było prób ciasta na karpatkę, w którym wyrosły mi bąble jakkolwiek. Nie ma wiele fal na mojej, bo piekarnik obecnie nie ma termoobiegu – sądzę, że pewnie by wiele ułatwił! Tak czy siak w smaku rewelacja! Godne zastępstwo na keto karpatki!
Składniki na ciasto:
- 100 ml wody
- 100 g masła
- 40 g mąki bambusowej
- 80 g budyniu (proszek) waniliowego lub śmietankowego bez cukru
- 6 jaj + 2 białka
- 40 g erytrytolu – mniej lub więcej jeśli potrzebujesz
- 1,5 łyżki proszku do pieczenia
Składniki na krem:
- 200 g mascarpone
- 700 g śmietanki 36 gęstej
- 100 g masła *miękkiego
- aromat waniliowy
- *opcjonalnie mleczko kokosowe w proszku do smaku (wszędzie bym je dawała w sumie odkąd znam – na górze ten puder to też mleczko kokosowe w proszku) jeśli chcesz uzyskać smak rafaello ok. 100 g wystarczy – można jeszcze zetrzeć troszkę białej czekolady 🙂
Przygotowanie:
- Wlej wodę do rondelka, zagotuj, umieść masło i mieszaj aż się rozpuści.
- Wsyp błonnik bambusowy, wymieszaj dokładnie, następnie dodaj budyń, zamiesza i odstaw do przestudzenia.
- Dodaj jaja *5 całych – 2 białka, erytrytol i wymieszaj. Na koniec oczywiście proszek do pieczenia. Ciasto jest rzadkie.
- Połowę ciasta przelej do blaszki wyłożonej papierem i piecz około 25-30 minut – lekko się zarumieni – w 150 stopniach z termoobiegiem *ja piekłam w 170 bez termoobiegu – fal było mało. Następnie upiecz drugi placek.
Krem:
- Zmiksuj samo miękkie masło na gładki krem, dodaj mascarpone i zblenduj raz jeszcze. Na koniec połącz ze śmietanką i opcjonalnymi dodatkami jw.
Sprawdź też podobne przepisy:


Wrzucam wpisy o keto i dziele się wszystkim, co uważam za słuszne – głównie autorskimi przepisami. Robię to zupełnie za darmo. Natomiast jeśli chcesz wesprzeć możesz postawić mi „kawę” tutaj www.buycoffee.to/przeketonowa dzięki 🙂 Jeśli chcesz śledzić moje życie na i widzieć więcej, być na bieżąco – zaobserwuj mnie w mediach społecznościowych. Jestem na Facebooku i na Instagramie.