Trufle piernikowe to był zdecydowanie hit tych świąt wśród moich obserwatorów. Była jeszcze wersja bezmleczna, którą publikowałam w mediach społecznościowych, ale czas na wrzucenie tutaj na bloga, żeby nie zginęły. Również zostały świetnie przyjęte przez wielu. Nietolerancja laktozy to nie problem! Jest drugi wariant! Oczywiście podobnie jak w tamtych truflach należy najpierw upiec ciasto by je rozwalić i uformować w kulki nadziane dżemem. W wersji poza świątecznej można pominąć przyprawy korzenne i zrobić takie po prostu czekoladowe trufle!
Składniki:
- 4 jaja
- 60 g oleju kokosowego bezzapachowego
- 50 g czekolady najlepiej najprawdziwszej ciemnej
- 20 g błonnika bambusowego
- 20 g budyniu czekoladowego bez cukru (proszek)
- 30 g erytrytolu lub ksylitolu
Przygotowanie:
1. Rozpuść olej kokosowy z czekoladą i odstawiamy.
2. Ubij białka z erytrytolem, dodajemy żółtka i pozostałe składniki, wymieszaj.
3. Przelej do foremy wyłożonej papierem i piecz około 25 minut w 150 stopniach z termoobiegiem (czas pieczenia zależy od wielkości blachy i wysokość formy).
4. Odczekaj chwilę zanim wyjmiesz z piekarnika – początkowo będzie miękkie – wyjmij z formydopiero po przestudzeniu.
5. Rozgnieć ciasto widelcem lub zmiksuj blenderem jak w poprzednich truflach. Nadziewaj lub po prostu formuj kulki i polej czekoladą. Jeśli przejdziesz po kliknięciu na zdjęcie poniżej do pierwszego przepisu znajdziesz tam film z przygotowania na Instagramie – powinien wiele ułatwić 🙂
Poprzedni przepis na te trufle:
Przepyszne, cudowne, najlepsze. Robiłam już kilka razy i za każdym razem nie tylko ja zachwycona, ale i goście.
Zresztą wszystkie przepisy Sylwii są Super. Czasu mi brakuje ,żeby wszystkie wypróbować, ale staram sie6. Nie wiem jak naszej Przeketonowa starcza doby. Dziękuję
Polecam przepis 👌 trufle robi się niezwykle szybko 😉do tego ulubiony dżemik i można się zajadać 🥰dzięki za przepis Sylwia