Przepis na miękkie, wilgotne, ale zwarte ciasto marchewkowe. Baza dla częstych gości mojego bloga nie będzie zaskoczeniem. To podobne składniki do większości moich ciast. Bardzo proste w wykonaniu, lekkie i przyjemne w smaku. Ciasta bez cukru na jesień idealne nie tylko dla tych na keto.
Składniki:
- 120 g mascarpone
- 60 g masła
- dwie średnie marchewki
- 60 g erytrytolu
- 30 g mąki bambusowej
- 20 g budyniu waniliowego bez cukru (proszek)
- dwie łyżki masła orzechowego
- dwie łyżki cynamonu, łyżka kardamonu (można pominąć)
- można też dodać dwie łyżki kakao
- 4 jaja
Przygotowanie:
- Podgrzewając delikatnie i mieszając rozpuść mascarpone. Jeśli już osiągnie płynną postać wyłącz kuchenkę i dodaj masło i wymieszaj. Dodaj startą marchewkę i odstaw do przestudzenia. Możesz tu od razu dodać masło orzechowe i wymieszać /zblendować na krem.
- Ubij białka ze słodzidłem, dodaj żółtka, przestudzony krem oraz sypkie składniki.
- Piecz około 20-25 minut – ma być lekko rumiane w 145 stopniach z termoobiegiem.
Polewa u mnie to:
- 200 jogurtu
- 40 g masła
- 40 g masła orzechowego
- sos klonowy bez cukru
- cynamon
- łyżka żelatyny
Jogurt podgrzej tak by dało się rozpuścić żelatynę. Dodaj masło i krem orzechowy i coś do osłodzenia/aromat i zblenduj na gładki krem. Odstaw do lodówki na około 10 minut i jak lekko stężeje polej ciasto. Ja ścięłam „skórkę ciasta przed polaniem.
Możesz wymienić mąkę bambusową na mąkę migdałową (60 g powinno być ok).
W polewie można wymienić jogurt na mascarpone.
Czy może być mąka migdałowa?
Tak, jest dopisek na dole 🙂
Cudne, a jest coś czym można zastąpić syrop klonowy w polewie?
Oczywiście – dowolnym słodzidłem/aromatem 🙂
Twoje przepisy są niezawodne. Kolejne ciasto, które cieszy podniebienie 😉
Jakiej mąki bambusowej używasz?
Teraz mam Cocofarm z ketosklepu 🙂