Przepyszne i mocno czekoladowe donuty pokyte kremem z musu z dyni i kilku innych składników okraszone kruchymi piegami z kruszonki bez pieczenia. Bez sztucznych barwników, w stu procentach naturalne i zdrowe!
Składniki:
- 4 jaja
- 100 g mascarpone
- 100 g masła
- 50 g czekolady
- 50 g erytrytolu
- 2 łyżki cynamonu
- 2 łyżki ciemnego kakao
- Szczypta chilli, imbiru
- 25 g mąki bambusowej (ok. Pół szklanki)
- 50 g mąki migdałowej
Przygotowanie:
1. Rozpuść mascarpone podgrzewając i mieszając. Dodaj pozostałe mokre składniki prócz jaj i zblenduj na gładki krem
2. Ubij białka ze słodzikiem. Dodaj żółtka, mąki i krem z punktu pierwszego. Wymieszaj.
3. Piecz około 12-15 minut (chyba – przepraszam zapomniałam spisać – można otworzyć w trakcie – nie opadną) w foremkach silikonowych.
Składniki kremu:
- 300g musu z upieczonej dyni
- 40 g masła orzechowego
- 100 g mascarpone
- 20 g masla
- Syrop klonowy bez cukru
- Cynamon do smaku
- Aromat pomarańczowy
Też rozpuszczamy mascarpone i łączymy blenderem z resztą.
Kruszonka:
- 40 g czekolady
- 40 g mąki migdałowej
Po prostu rozpuszczona czekolada połączona z mąką migdałową. Dla lepszego efektu wyłóż na talerz, ugnieć i wstaw do lodówki. Wyjmij schłodzone i pokrój na kawałki nożem do masła – powtykaj w krem „piegi” tworząc minki lub wzory.
Wyglądają wspaniale,jutro zrobię❤️