Sernik bez pieczenia z czekoladową kruszonką – u mnie truskawkowy, ale może być waniliowy, z dodatkiem owoców czy jaki tylko lubisz! Na zimno sprężysta chmurka w objęciach czekoladowej kruszonki z dwóch składników – potrzymany chwilę poza lodówką kremowy, lecz zwarty. Serwuj jak lubisz. Banalnie prosty i szybki serniczek na zimno, który zrobi każdy. Bez dodatku cukru, bez glutenu!
Składniki:
- 500 g twarogu tłustego
- 400 g jogurtu greckiego
- 3 łyżki żelatyny + galaretka truskawkowa (może być inny smak) 14 g / po prostu więcej żelatyny i ulubiony aromat
- 200 g czekolady bez cukru ciemnej
- 2 szklanki mąki migdałowej
- słodzidło wedle uznania – u mnie w płynie – łatwiej rozpuścić
- 5 łyżek oleju mct
Przygotowanie:
- Zmiel twaróg – użyłam blendera. Dodaj jogurt. Wymieszaj dokładnie.
- Rozrób galaretkę i żelatynę w mniej niż połowie szklance wody.
- Mieszając dodawaj powoli miks żelatyny z galaretką. Może być sama żelatyna. Dosłodź do smaku i odstaw.
- Rozpuść czekoladę z olejem mct w kąpieli wodnej. Możesz pominąć olej jeśli ładnie się rozpuści i nie będzie mocno gęste.
- Dodaj mąkę migdałową i wymieszaj – to jest nasza kruszonka. Odstaw.
- Pół kruszonki wysyp na formę wyłożoną papierem i ugnieć tworząc zwarty spód.
- Lekko stężałą masę serową wyłóż na kruszonkę i rozprowadź równomiernie.
- Wysyp na górę resztę kruszonki. Przyklep dłońmi, by się przykleiła.
- Wstaw do lodówki.
Możesz również zblendować razem owoce lub zatopić je w masie serowej.
😍 koniecznie muszę spróbować
Czy zamiast twarogu można dodać mascarpone?
Zapowiada się ciekawie 🥧. Będzie robione. Leci do ulubionych 😄
Wygada oblednie ! Muszę tylko sobie wyliczyć makro i do dziela 🙂
Ostatnio lubuje się w Twoich przepisach bez pieczenia. Jak mówiłam tak zrobiłam I si zakochałam w tym ciachu! Mniam 😘🥰
Zrobiłam. Ale kolejnym razem galaretkę będę robić po wykonaniu kruszanki. Niestety zdążyła się zbyt szybko stężeć i z sera zrobiły się kluski 😢
Może była zbyt ciepła w kontakcie z serem 🙂 Akurat kruszonka to odrębny materiał. Ogólnie ciężko mi sobie wyobrazić te kluski – jedynie co mogę polecić to powoli dodawać galaretkę oraz oczywiście poczekać aż przestygnie troszkę – przy różnicy temperatur mogło się w sumie coś zadziać. Pokaż mi w wiadomości jak to wygląda jeśli masz zdjęcie to postaram się coś konkretnie podpowiedzieć 🙂
Czy mogą być mielone migdały czy powinna być mąka odtłuszczona ?
Mogą być mielone migdały 🙂