Nie wychodząc z tematu letnich ciast z owocami – tym razem przewracane ciasto ze śliwkami bez cukru. Ta sama receptura – trochę inne wykonanie – inny smak! Sprawdź jak zrobić pyszne letnie ciasto keto ze śliwkami.
Składniki:
- 100 g mascarpone
- 25 g masła
- 30 g erytrytolu (może być mniej lub więcej – spróbuj w trakcie)
- 30 g błonnika bambusowego
- 20 g budyniu waniliowego bez cukru
- 4 jaja
- kilka śliwek 5 sztuk chyba było 🙂 – u mnie pokrojone na pół i pozbawione skórki (nie lubię skórki ze śliwek po prostu)
Zamiast mąki bambusowej możesz użyć około 40-60 g mąki migdałowej. Smaczniejsze będzie jednak z błonnikiem bambusowym. Polecam się zaopatrzyć. Przyda się w moich najlepszych przepisach.
Przygotowanie:
- Przełóż do małego rondelka mascarpone i masło. Delikatnie podgrzewając i mieszając jednocześnie rozpuść i połącz w jednolitą masę. Odstaw (nie dajemy gorącego płynu do ciasta – musi chwilę przestygnąć – w tym czasie ubijesz białka).
- Ubij białka na sztywną pianę z erytrytolem.
- Dodaj żółtka jaj oraz sypkie składniki, wymieszaj.
- Na koniec powoli dolewaj maślano serową masę. Połącz na niskich obrotach. Dodaj proszek do pieczenia.
- Ułóż śliwki na spodzie blaszki/formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wylej ciasto. Moja foremka: 15×21 cm
- Piecz ok. 30 minut w 150 stopniach z teromoobiegiem. Ma być rumiane. UWAGA! Czas pieczenia uzależniony jest od wysokości ciasta i wielkości blachy.
- Wyłącz piekarnik i poczekaj aż ciasto przestygnie.
- Przykryj papierem do pieczenia i pomagając sobie deską przewróć ciasto na drugą stronę układając w tej samej formie.
- Piecz drugą stronę w tej samej temperaturze około 10-12 minut – do zarumienienia.
- Moje śliwki były kwaśne, więc polałam sosem karmelowym bez cukru ze stewią.
kcal całości: około 1230
T: 90,3 B: 37,6 Wn: 20,2
Podzieliłam na 6 kawałków:
kcal jednego: ok. 205
T: 15,1 B: 6,3 Wn: 3,4
Zrobię z malinami bo mam klęskę urodzaju 🤦♀️
Zrobiłam z truskawkami 🍓 bardzo dobre 😋
Czekam na pierwsze śliwki od rodziców i czuję, że to będzie ciasto końca lata 🙂
Zrobiłam właśnie z podwójnej porcji w tortownicy 24 cm i wyszło idealne! Naprawdę dawno nie jadłam tak pysznego keto ciasta. Na pewno świetnie sprawdzą się też inne owoce na wierzch. Mąka bambusowa to aktualnie mój faworyt w keto przepisach. Bardzo się cieszę, że tak często jej używasz w swoich. Dziękuję za zawsze udane przepisy! 🙂
Mój właśnie stygnie. Nie chciało mi się bawić w „podwójne” pieczenie. Śliwki oprószyłam mąką bambusową, żeby się nie zapadły w cieście i dałam je na wierzch. Do tego na wierzch kilka posiekanych orzechów i posypałam erytrytolem. Wygląda i pachnie obłędnie.
Ciasto ze śliwkami wyszło przepyszne !! 😍polecam spróbować 😊
To jest PRZEpychota!! PRZEketonowa robi najlepszą robotę!! 😊 Jesteś już na stałe w zakładkach w mojej przeglądarce i już myślę co tu znów na weekend dobrego upiec! Nigdy nie przestawaj wrzucać nowych przepisów! Pozdrawiam