Fasolka Szparagowa Przepis na Keto Posiłek Zarówno na Ciepło jak i na Zimno Low Carb Wege Obiad bez Mięsa

Wrzucam mój ulubiony ostatnio posiłek – jest na tyle smaczny i nieoczywisty, że zasługuje na to by się tu znaleźć. Sporo tu słodyczy, ale cóż poradzę – jem bardzo prosto, że nie ma czego wrzucać. Tym razem tak nie jest – tak mi się przynajmniej wydaje. Sezon na fasolkę szparagową w pełni – trzeba korzystać. Tak przyrządzona jest szalenie przepyszna. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Zatem jeśli szukasz pomysłu na keto obiad do pracy to jesteś w dobrym miejscu!

Składniki na jedną porcję:

  • 150 g fasolki szparagowej
  • 40 g pomidorów suszonych
  • oliwa – około 2 łyżki
  • 2 jaja
  • 2 łyżki ketchupu bez cukru lub passaty pomidorowej
  • 1/4 średniej cebulki
  • 40 g papryki – ja nabardziej lubię z żółtą
  • 40 g serka capri włoskiego
  • przyprawy – u mnie ząbek czosnku, chilli, sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Umyj fasolkę, odetnij ogonki i pokrój jak lubisz. U mnie jedna fasolka na dwie lub trzy części.
  2.  Wrzuć na rozgrzaną patelnię fasolkę i podsmaż na oliwie – ja dodałam trochę też z pomidorów suszonych.
  3.  Po kilku minutach dodaj pokrojoną paprykę i cebulkę – jak lubisz – w kostkę lub w piórka i smaż jeszcze chwilę mieszając.
  4.  W zasadzie to smażę około 10 minut aż papryka i cebulka zmiękną a fasolka się lekko zarumieni.
  5.  Dodaj poruszonuy serek i sos pomidorowy – zamieszaj.
  6. Na koniec wbij jaja i mieszając energicznie tak by otuliły wszystkie kawałki warzyw i zetnij mocno. Dodaj też czosnek, sól, pieprz i pokrojone pomidory suszone. Zamieszaj smażąc jeszcze przez chwilę do połączenia smaków.
  7. Gotowe! Jedz na świeżo lub zapakuj na jutro do pracy 🙂

Kcal ok. 673

T: 52,5  B: 26,2  Wn: 18,5

12 Comments on “Fasolka Szparagowa Przepis na Keto Posiłek Zarówno na Ciepło jak i na Zimno Low Carb Wege Obiad bez Mięsa

  1. A fasolka najbardziej keto to pewnie ta, co nie zawiązała jeszcze nasion 😉?
    Idę zobaczyć co tam na ogródku 😁

  2. Robię podobne danie, a z braku fasolki wrzucam brokuły lub szparagi i do każdego z nich podane przez Ciebie składniki pasują idealnie. Można się objeść jak bąk!

  3. Pyszna! Robiłam ją już nie raz dokładnie trzymając się przepisu, ale można coś pozmieniać i powstanie nowe, pyszne danie.

  4. Super pomysł. Zrobiłam. Smakowało. Ja robię jeszcze inaczej. Fasolkę gotuję. Studzẹ. Na patelni podsmażam cebulkę I dodaję drobno pokrojony boczek wędzony. Gdy się podsmaży wrzucam Fasolkę.

  5. Pyszota!
    Jeden z moich ulubionych przepisów na lunch do pracy. Szybko się go robi, składniki zawsze są w lodówce. Czasem tylko serek zamieniam na mozzarellę.

    Syci na długo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *