Ptasie mleczko w objęciach kakaowego biszkoptu – bez żółtek. Ciasto bardzo niskokaloryczne ze względu na brak mlecznych produktów, cukru i mąki. Dodatkowo idealne dla tych, którzy nie mogą spożywać żółtek jaj – a spotkałam się już z wieloma takimi osobami. Lekkie ciasto w owocami idealne na lato. Doskonały pomysł również jako tort urodzinowy z owocami.
Składniki na biszkopt czekoladowy:
- 5 białek jaj
- 5 łyżek kakao
- 5 łyżek erytrytolu lub innego słodzidła
Przygotowanie:
- Ubij białkaa ze słodzidłem na sztywną pianę.
- Dodaj kakao (idealny puder – w razie potrzeby użyj sitka), wymieszaj
- Przełóż formy wyłożonej papierem i wysmarowanej wcześniej tłuszczem (ciasto nie ma tłuszczu praktycznie – nie chcemy, by przywarło mocno).
- Ułóż w taki sposób, by była dziura w środku – łyżką wyciągnij na ścianki i piecz około 15 minut w 150 stopniach z termoobiegiem.
- Ciasto należy schłodzić przed wylaniem ptasiego mleczka z owocami. Ono urośnie i opadnie – dziura w środku jest najważniejsza. Tak ma być. Moja forma ma średnicę 18 cm.
Ptasie mleczko:
- 400 g mleczka kokosowego
- 2 łyżki żelatyny
- aromat waniliowy
- słodzidło wedle uznania
Należy podgrzać mleczko tak, by rozpuścić w nim żelatynę. Odsłodź do smaku i zbleduj. Odstaw do przestudzenia.
Ptasie mleczko wylej jak zacznie tężeć. Do tego wrzuciłam około 200 g truskawek i dwa paski pokruszonej czekolady bez cukru.
Lekkie, owocowe, zaspokajające pragnienie na słodkie – wiele owoców będzie tu pasować, ale truskawki robią jednak największą robotę 🙂