Keto tort czekoladowo chałwowy to idealna propozycja dla tych, którzy kochają delikatne w smaku i nieprzesłodzone desery. Idealny na urodziny, inne okazje a także bez okazji. Pyszny, kremowy, lekki i przyjemny. Czekoladowy biszkopcik z kremem nieco lżejszym od tradycyjnej chałwy w połączeniu z kwaśnymi owocami zachwyci gości!
Składniki:
- 6 jaj
- 100 g masła
- 40 g czekolady
- 4 łyżki mąki migdałowej
- 4 łyżki erytrytolu
- Pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cynamonu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj masło i wymieszaj, odstaw.
- Ubij białka, dodaj żółtka, roztopione masło z czekoladą i pozostałe składniki. Połącz na wolnych obrotach.
- Piecz 30 minut w 150 stopniach z termoobiegiem. Moja blaszka – 21 cm.
- Po ostygnięciu ciasta przekrój na dwie części. Jedną posmaruj owocami (frużelina/dżem – wiśnia/ czarna porzeczka) i połową kremu (przepis niżej), przykryj drugą warstwą cista i daj i jeszcze raz krem.
Składniki na krem:
- 100 g masła
- 200 g mascarpone
- 100 g śmietany 36 – może być też 30 – z Piątnicy jest gęsta
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki tahini (pasta sezamowa)
- 4 łyżki erytrytolu
- 2 łyżki izolatu białka serwatkowego o smaku waniliowym (jeśli nie masz możesz pominąć lub dodać aromat waniliowy)
Przygotowanie kremu:
- Doprowadź mascarpone do płynnej postaci pogrzejwając na małym ogniu nieustannie mieszając , dodaj masło i masło orzechowe i tahini, wymieszaj i ostudź.
- Połącz wystudzoną masę z gestą śmietaną 36 (Piątnica) i dodaj dwie łyżki izolatu białka o smaku waniliowym.
Na górze (opcjonalnie) garść zmielonych orzechów laskowych. Może być mąka migdałowa.
Kcal w 100g: ok. 392
T: 38,2 B: 9,2 Wn: 2,2
Tort prezentuje się, jakby jego wykonanie zabierało wiele godzin, a to przecież tylko zaledwie kilka składników! Wskakuje na listę tortów do wykonania dla nie-keto rodziny 🙂
Robiłam już 2 razy i za każdym razem wyszło pyszne . Nawet moja nieketo rodzinka pałaszowała i wychwalała pyszny smak. Zrobiłam szybki dżem z mieszanki mrożonych owoców jagodowych z wiśniami i erytrytolem.
Zapomniałam dodać śmietankę do kremu 🤦♀️ Ale i tak wyszedł smaczny
Ważne, że dobre! 🙂 Następnym razem będziesz miała porównanie i powiedz jak lepiej 🙂
Czy śmietanki nie ubijać?
Użyłam śmietany z piątnicy – jest gęsta i nie trzeba z nią nic robić 🙂 W innym wypadku lepiej ubić/zagęścić.