4 Najlepsze Przepisy na Keto Biszkopt Pod Tort od Przeketonowej

Urodziny to jedna z najlepszych okazji do świętowania. Keto to nie przeszkoda. Sprawdź moje przepisy na biszkopt idealny pod tort nie tylko dla ketogenika. Podaję kilka opcji – z pewnością wybierzesz coś dla siebie w zależności od dostepnych składników.

  1. Najprostszy i najszybszy biszkopt z 3 składników.
  2. Biszkopt z mascarpone.
  3. Biszkopt z mąki migdałowej (bez laktozy).
  4. Biszkopt z mąki migdałowej z mascarpone.

Wyąjtkowe okazje nie muszą być powodem do szukania fit cukierni, w której zapłacisz za taki tort majątek. Już jeden kawałek takiego cuda to zwykle koszt około 20 zł. Moje przepisy wykonasz z łatwością samodzielnie. Zaskocz swoją drugą połówkę lub przyjaciela/przyjaciółkę i ukręć coś od serca! Do moich biszkoptów każdy krem będzie pasował. Jeśli masz inny pomysł napisz do mnie i na pewno podpowiem jak stworzyć wymarzony tort dla bliskiej osoby!

Klasyczny mięciutki biszkopt 3 składnikowy.

Składniki:

  • 7 jaj
  • 7 łyżek izolatu białka serwatkowego naturalnego/waniliowego
  • opcjonalnie słodzidło do smaku – daję zwykle ok 40 g
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • totalnie opcjonalnie proszek do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Ubij białka z erytrytolem lub same na sztywną pianę.
  2. Dodaj żółtka, pozostałe składniki i wymieszaj.
  3. Przelej do formy wołożonej papierem i piecz ok. 20-25 minut w 150 stopnaich z termoobiegiem. Ma się zarumienić z góry. Możesz lekko posmarować papier olejem kokosowym.

Na zdjęciach widzisz tocik rafaello, który jadłam na ostatnie urodziny. Mięciutki jak bułeczka słodka, ale przy tym jeszcze bardziej delikatny. Uwielbiam tą wersję.

Krem:

  • 400 g mascarpone
  • 100 g mleczka kokosowego gęstego
  • 100 g pasty kokosowej lub mielonych wiorków (dobrze zmielić, by nie chrupało za mocno)
  • 40 g białej czekolady bez cukru
  • aromat waniliowy ze stewią

Pastę kokosową trzeba będzie rozpuścić by połączyć z mascarpone – jest zbita i twarda. Możesz ułatwić sobie pracę i użyć wiórków kokosa. Jeśli masz blender to zmielenie wydobędzie więcej smaku kokosa i nieco więcej delikatności Czekoladę możesz rozpuścić lub zetrzeć na tarce i wrzucić do reszty i razem wymieszać. Jeśli chodzi o moje rafaello to najbardziej właśnie lubię połączenie kokosa z białą czekoladą. Jest to dla mnie takie kompletne po prostu, sam kokos sprawia, że czegoś brakuje. Oczywiście możesz pominąć jeśli będzie wystarczająco smaczne bez czekolady.

Przekroiłam na dwie części i po posmarowaniu spodu zostawiłam jeszcze trochę kremu na górę i posypałam jeszcze odrobiną wiórków i startej czekolady dla dekoracji. To było po prostu obłędne.

Jeśli nie masz izolatu białka możesz wymienić w tych samych proporcjach na mąkę migdałową lub bambusowy błonnik – wyjdzie równie smaczne!

Biszkopt z mascarpone z błonnikiem bambusowym.

To nic innego jak delikatnie zmieniona wersja ciasta spod jabłecznika. To bardzo uniwersalna baza, można kombinować.

Składniki:

  • 5 jaj
  • 200 g mascarpone
  • 40 g masła
  • 20 g oleju kokosowego
  • 40 g błonnika bambusowego
  • 20 g budyniu waniliowego bez cukru
  • 50 g erytrytolu
  1. Rozpuść mascarpone delikatnie podgrzewając i mieszając nieustannie. Wyłącz kuchenkę, dodaj masło i olej i wymieszaj do połaczenia składników w jednolity krem. Odstaw.
  2. Ubij białka z erytrytolem. Dodaj żółtka i resztę składników, wymieszaj.
  3. Przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 25 minut w 150 stopniach z termooobiegiem. Ścięłam „skórkę” z góry i boków by ładnie się przykleił krem.

Krem ze zdjęcia to chałwowy krem:

  • 300 g mascarpone
  • 200 g śmietanki 36 z piątnicy gęstej
  • 3 łyżki kremu migdałowego
  • 3 łyżki pasty sezamowej
  • 80 g izolatu białka o smaku waniliowym (możesz pominąć i dać aromat waniliowy i odrobinę żelatyny)
  • opcjonalnie ok 10 g żelatyny

Dodatkowo dżem. Szczególnie polecam czarną porzeczkę. Mogą być też wiśnie lub owoce leśne.

Posypałam mąką migdałową – świetnie pasuje i pieknie wygląda 🙂 .

Biszkopt bez laktozy

A to akurat robię najczęściej. Mięciutki i delikatny biszkopt z mąki migdałowej w dodatku bez laktozy.

Składniki:

  • 5 jaj
  • 200 g mąki migdałowej
  • 50 g erytrytolu (mniej lub więcej do smaku)
  • 100 ml gęstego mleczka kokosowego
  • 20 oleju kokosowego

Przygotowanie:

  1. Ubijamy białka z erytrytolem, dodajemy żółtka, mleczko mąkę i tłuszcz.
  2. Pieczemy ok. 35 minut w 150 stopniach z termoobiegiem.

Tutaj akurat w przedstawieniu jako kostka kokosowa.

Polewa u mnie:

  • 100 g mascarpone
  • 30 g masła
  • czekolada ok 40 g

Rozpusciłam mascarpone i dodałam masło mieszając. Na koniec dodałam czekoladę i krople ze stewią o smaku waniliowym. Polałam tym ciasto i obsypalam wiórkami kokosowymi.

To samo możesz wykonać robiąc z mascarpone.

Składniki:

  • 5 jaj
  • szklanka mąki migdałowej
  • 40 g budyniu waniliowego bez cukru (proszek)
  • 250 g mascarpone
  • łyżka masła
  • 50 g erytrytolu

Przygotowanie:

  1. Rozpuść mascarpone i dodaj masło, odstaw.
  2. Ubij białka z erytrytolem, dodaj żółtka i pozostałe składniki, zamieszaj.
  3. Piecz około 20-25 minut w 150 stopnaich z termoobiegiem.

Polecam do powyższych ciast blaszkę o średnicy 18-20 cm.

Sprawdź inne przepisy, które równiez mogą być torcikiem na urodziny!

5 Comments on “4 Najlepsze Przepisy na Keto Biszkopt Pod Tort od Przeketonowej

  1. Witam,

    przeglądam przepisy na biszkopt, bo w planie mam tiramisu na Wielkanoc i brakuje mi tu danych o zawartości tłuszczu, białka i węglowodanów.

    Przy okazji, czy zamiast izolatu białka serwatkowego można dodać odżywki WPC? Tam ponad 90% to białko serwatkowe w składzie.

    Pozdrawiam
    Krzysztof

    • Hej,

      Postaram się na dniach podliczyć makroskładniki i dopisać przy biszkoptach. Tak – można użyć także WPC. Ja używam izolatu, bo ma mniej laktozy niz koncentrat 🙂

  2. Dzień dobry, mam opekarnik gazowy, może podpowiesz ile czasu w takim urządzeniu można upiec te znakomitości? 🙂

      • Powiedzmy że „na oko” się udało z tym, że biszkopt mi trochę perforował i w niektórych miejscach był wyżej i niżej, pisze na oko, bo na gazówce nie mam podanych stopni, ustawiłam kurek na trochę mniej niż środek, kratkę po środku piekarnika i około 25-28 min, powiem niebo w gębie, polewę z mascarpone- nie miałam czekolady zatem kakao naturalne ciemne- staliśmy nad garnkiem z erytrytolem i mój 11letni tester , kontrolował czy oby nie za mało słodkie ;)!
        Dziękuję za przepisy, to były prapremiery, po weekendzie robię piętrowy tort urodzinowy,
        Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *